„În funcţie de cooperarea la aceste măsuri, în funcţie de respectarea anumitor norme de desfăşurare a unor activităţi vom putea vedea în următoarea perioadă şi evoluţia”, a adăugat Nelu Tătaru.

 

„Zilele următoare  vom avea şi ordinele de ministru şi hotărârile de guvern care să pună în aplicare această lege care intră astăzi în vigoare. De astăzi vom avea pârghiile necesare pentru scăderea numărului cazurilor”, a mai declarat ministrul.

 

Principalele declaraţii:

 

Suntem într-o perioadă de creştere uşoară. Sunt şi testările pentru cei internaţi, şi pentru cei nou infectaţi, şi pentru cei care vor să plece în concediu. Tot ce înseamnă focare, tot ce înseamnă focare nou constituite sunt gestionate prin anchete epidemiologice, urmând ca acolo unde vom avea o suprasolicitare a activităţii medicale, mă refer la ATI, să punem să facem şi detaşări de personal, dar să putem transfera şi aceşti pacienţi unde avem locuri.

În următoarea perioadă vom avea nevoie de detaşări, mizăm şi pe cea voluntară. Activitatea medicală e un act profesional, sper ca toţi colegii mei să înţeleagă că e un moment peste care trebuie să trecem împreună.

Suntem într-un moment pandemic, de creştere progresivă a numărului de cazuri. Vom avea două săptămâni dificile pentru a putea reimpune acele măsuri de carantină şi izolare.

Colegii trebuie să înţeleagă, este un moment dificil pe care trebuie să-l trecem împreună.

Instituţiile statului, agenţii economici, populaţia suntem responsabili pentru o evoluţie favorabilă. Legislaţia ne va oferi pârghiile pentru a scădea numărul de cazuri.

Mizăm şi pe dumneavoastră, presa, pentru a populariza măsurile, pentru a ajunge unde eram acum cinci săptămâni.

Unde vom avea o suprasolicitare pe ATI vom putea face şi detaşări, vom putea muta şi pacienţii în condiţiile legii.

Medicul face evaluarea clinică şi radiologică, dacă cazul e asimptomatic propune pacientului izolarea la domiciliu sau dacă pacientul vrea poate fi internat. Dacă medicul indică izolarea pentru că pacientul reprezintă un pericol DSP trebuie să emită actul necesar în condiţiile legii.

Medicii de familie pot fi implicaţi pentru urmărirea pacienţilor în izolare la domiciliu, dar vor fi implicaţi şi în anchetele epidemiologice.

Sperăm să fie doar o creştere uşoară, să fie respectate măsurile sanitare.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro