Un pui de urs, din Predeal, botezat Guleratul, a fost împuşcat mortal cu acord de recoltare dat de Ministerul Mediului. Animalul se apropia de cabanele din zonă şi de turişti, dar, în doi ani de când a coborât din pădure, nu a fost niciodată agresiv. Ursul era şchiop şi mânca din recipientele pentru câini, spun locuitorii.

Ministerul Mediului a explicat că a decis uciderea ursului pentru că acesta nu putea fi relocat, neputându-se readapta la viaţa sălbatică. Puiul de urs a rămas de mic fără mamă şi şi-a facut veacul prin Predeal. S-a hrănit cu mâncarea găsită la gunoaie, dată de turişti sau cu hrană pentru câini. Animalul era obişnuit cu oamenii, însă autorităţile anunţate de turişti de prezenţa ursului, în localitate, au decis că trebuie împuşcat, scrie mediafax.ro.

Iubitorii de animale spun că această decizie trebuia luată în calcul doar ca ultimă soluţie. Animalul ar fi trebuit microcipat, relocat şi urmărit. Dacă s-ar fi întors printre oameni, autorităţile aveau posibilitatea să ceară Rezervaţiei de urşi din Zărneşti să îl ducă în ţarcul cu piscină şi copaci. Martorii spun că vânătorii l-au aşteptat pe Guleratul şi când şi-a făcut apariţia au încercat să îl fugărească spre pădure, iar puiul de urs s-a ascuns după o grămadă de lemne.

L-au împuşcat fără să îi ofere nicio altă şansă la viaţă, iar asta a creat nemulţumire în rândul celor care l-au îndrăgit şi l-au văzut că nu s-a putut apăra. Vânătorii susţin că un urs obişnuit cu oamenii nu mai poate supravieţui în sălbăticie şi mereu se va întoarce în localităţi, în căutare de hrană.