39 de copii de la două centre rezidenţiale au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Unii vor sta în carantină în centrul din Paşcani, iar cei de la Verşeni vor sta în spital la Iaşi. Angajaţii DGASPC nu au respectat măsurile sanitare de protecţie sau au minţit că nu au simptome specifice bolii.

 

Ieri, a fost o a doua zi în care Iaşul a însumat în jur de 10% din numărul total de noi cazuri de COVID 19 înregistrate pe ţară. 43 de ieşeni au fost anunţaţi de Grupul de Informare Strategică ca fiind infectaţi cu nou coronavirus, în timp ce la nivel naţional numărul de cazuri noi pozitive a fost de 460, după prelucrarea a 12.555 de probe.

 

Şi-au ascuns simptomele, dar nici materiale de protecţie nu au avut

 

Din cei 43 de ieşeni declaraţi de GIS ca fiind infectaţi, 39 sunt copii de la două centre rezidenţiale, respectiv de la Centrul rezidenţial „Sfântul Nicolae“ din Paşcani şi cele trei module de tip familial de la Verşeni. Totul se pare ar fi pornit de la angajaţii depistaţi pozitiv, 11 la Paşcani şi cinci la Verşeni. Din datele de până acum la anchetele epidemiologice, reprezentanţii DSP au ajuns la concluzia că de răspândirea virusului se fac vinovaţi unii angajaţi care fie nu au respectat măsurile sanitare şi de protecţie, fie au declarat în fals că nu au simptome specifice bolii. În plus, la centrele respective nu ar exista toate materialele sanitare de protecţie necesare.

 

După o analiză a situaţiei între reprezentanţii Prefecturii, ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, precum şi ai DSP, s-a decis demararea unei anchete interne. „Consiliul Judeţean Iaşi, în subordinea căruia se află DGASPC Iaşi, va face demersurile necesare pentru a asigura de îndată materiale de protecţie suplimentare care nu se află în stocul deja existent al DGASPC Iaşi. Suplimentar faţă de măsurile punctuale stabilite anterior s-a decis ca DGASPC să realizeze o anchetă administrativă internă privind modul în care măsurile de protecţie şi siguranţă sanitară stabilite au fost respectate în cadrul centrelor sus-menţionate, inclusiv asupra verificării veridicităţii declaraţiilor pe propria răspundere date zilnic de personalul centrelor în zilele premergătoare identificării ca pozitivi la testarea pentru COVID-19, existând indicii, în urma anchetelor epidemiologice demarate, asupra existenţei simptomelor specifice anterior testării realizate conform programării din cadrul metodologiei de supraveghere COVID-19. La nivelul tuturor centrelor aflate în subordinea DGASPC Iaşi vor fi reevaluate instrucţiunile de lucru cu beneficiarii astfel încât să se preîntâmpine apariţia de situaţii similare“, au transmis reprezentanţii Instituţiei Prefectului Iaşi.

 

O parte carantinaţi la centru, o parte internaţi la spital

 

Tot în ultima întâlnire de ieri de la Prefectură, s-a decis ca cei 21 de minori asimptomatici depistaţi pozitiv de la Centrul rezidenţial Sfântul Nicolae Paşcani să fie carantinaţi în cadru instituţiei. De asemenea, DSP Iaşi urmează să facă instruirea specifică personalului, iar Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva să asigure personalul medical în vederea supravegherii permanente a pacienţilor carantinaţi.

 

De precizat este faptul că beneficiarii de la Centrul rezidenţial Sfântul Nicolae sunt copii cu vârste între 3 şi 18 ani, cu nevoi speciale, cu dizabilitaţi, încadraţi sau nu în grad de handicap. Dacă cei 21 de copii depistaţi pozitiv vor fi monitorizaţi la centru, cei 11 angajaţi vor fi internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Sânta Parascheva. De asemenea şi cei cinci angajaţi de la modulele familale de la Verşeni precum şi cei 18 beneficiari depistaţi vor fi internaţi în spital aceştia prezentând forme uşoare ale bolii. „Astăzi (ieri, n.r.) vom primi 16 copii de la Paşcani. Avem locuri pentru că am externat 28 în urmă cu două zile şi ieri, încă 11, dintre care patru s-au încadrat în prevederile ultimului ordin al ministrului Sănătăţii. Terapia Intensivă funcţionează în schimb la cote maxime“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

 

Restul personalului infectat precum şi o parte din beneficiarii centrelor vor fi internaţi la Spitalul CFR.

 

 

 

 

sursa: www.ziaruldeiasi.ro