Şeful interimar al Parchetului general (PG), Bogdan Licu, i-a cerut luni ministrului Justiţiei, Ana Birchall, ”sprijin în iniţierea adoptării unei modificări legislative care să permită o combatere mai eficientă a criminalităţii în materia furtului calificat” întrucât posibilitatea împăcării dintre hoţ şi victimă ”nu a condus la reducerea infracţionalităţii în perioada de referinţă 2013-2019”.

 

Apelul lui Licu vine după ce, numai în primul semestru al acestui an, procurorii din toată ţara au soluţionat peste 7.400 de dosare de furt, iar numărul acestora nu a scăzut după ce, în 2012, a fost introdusă posibilitatea clasării dosarului dacă victimele se împacă cu hoţii.

 

Dintre cele peste 7.400 de cazuri, 3.932 de dosare au fost închise pentru că părţile s-au împăcat, iar alte 604 cazuri au fost clasate pentru că victima şi-a retras plângerea. Numărul dosarelor închise astfel depăşeşte cu mult numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru furt în semestrul I al anului 2019, adică 2.871 de persoane.

 

”Se observă că se înregistrează o tendinţă de scădere continuă a numărului inculpaţilor trimişi în judecată, mai mică însă decât a procentului de creştere a numărului soluţiilor de clasare prin împăcarea părţilor şi retragerea plângerii prealabile. Prin urmare, criminalitatea în materie nu a scăzut, însă s-a redus fermitatea reacţiei sistemului judiciar faţă de acest fenomen”, a conchis Parchetul general, potrivit unui comunicat de presă.

 

”Cunoscând că acţiunea de urmărire penală a statului va fi împiedicată de împăcare, persoana în cauză este efectiv încurajată să comită fapta întrucât riscul de a suporta o sancţiune este mult redus. Printr-o astfel de măsură se încurajează comiterea faptelor de furt prin modalităţile descrise anterior cu consecinţe negative în ceea ce priveşte siguranţa persoanelor. Trebuie avut în vedere că în momentul în care autorul este surprins de partea vătămată în timpul comiterii faptei, pentru asigurarea scăpării acesta poate folosi violenţă, fapt de natură a conduce în final la rănirea victimei infracţiunii de furt sau chiar a uciderii acesteia, putând, constitui, astfel, germenii marii infracţionalităţi (tâlhărie, omor)”, a mai atras atenţia Parchetul general.

 

În plus, de multe ori victimele se împacă cu hoţii ca urmare a unor presiuni, avertizat PG:

 

”În multe situaţii, retragerea plângerii sau împăcarea părţilor nu reprezintă acordul de voinţă necondiţionat al acestora, ci este urmarea presiunilor autorului faptei, familiei acestuia sau persoanelor din anturajul lui pentru a se sustrage rigorilor legii penale. În astfel de situaţie, organele statului sunt în imposibilitatea de a combate astfel de manifestări, în special în cazul în care acestea nu îmbracă forma unor ameninţări sau violenţe directe, fiind doar intimidări, de natură a convinge persoana vătămată”.

Procurorii au arătat şi că parlamentarii au introdus în 2012  posibilitatea împăcării dintre victime şi hoţi chiar dacă fapta a fost comisă în situaţii agravante.

 

”Modalităţile de furt calificat pentru care legiuitorul a prevăzut că împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală sunt foarte grave şi relevă un grad ridicat de pericol social al infractorului (într-un mijloc de transport în comun; în timpul nopţii; de o persoană mascată, deghizată sau travestită; prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase; prin scoaterea din funcţie a sistemului de alarmă ori de supraveghere, prin violare de domiciliu sau sediu profesional; de o persoană având asupra sa o armă), nejustificând o asemenea posibilitate”, a mai subliniat Parchetului general.

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro