Ţigările electronice şi dispozitivele care încălzesc tutunul ar putea fi supuse aceloraşi restricţii ca şi ţigările clasice şi interzise în spaţiile publice închise.

 

 Propunerea face parte dintr-un proiect de lege adoptat de Senat şi aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Iniţiatorul legii consideră că aceste dispozitive sunt la fel de dăunătoare sănătăţii ca ţigările clasice.

 

Proiectul a dus însă la divergenţe în interiorul guvernului: Ministerul Sănătăţii susţine modificările, în timp ce alţi membri ai guvernului se opun.

 

Potrivit legii în vigoare prin fumat se înţelege inhalarea fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete. O definiţie tehnică din care reiese că este ilegal să aprindem o ţigară la birou sau în restaurant, în schimb este permisă utilizarea dispozitivelor care încălzesc tutunul, ele nefiind cuprinse în definiţia fumatului.

 

Emanuel Ungureanu, deputat USR, iniţiatorul proiectului de lege: “Proiectul de lege se referă la dispozitivele electronice, foarte prietenoase cu copii şi tinerii, foarte uşor de vândut vizual. Noi am vorbit despre aceste produse că sunt la fel de toxice sau chiar mai toxice decât ţigareta. Asta îşi propune proiectul de lege, să definească tutunul încălzit sau ţigareta electronică ca fiind tot ţigară.”

 

Acelaşi proiect îşi propune să interzică fumatul şi în maşina personală dacă şoferul transportă copii sau femei însărcinate. Sunt vizate atât de ţigările normale, cât şi dispozitivele electronice.

 

Emanuel Ungureanu: “Este lucru de bun simţ …sunt state civilzate care au decis că nici în parc nu e ok să fumezi lângă o femei gravidă.”

 

Legea actuală interzice fumatul în spaţiile închise de la locul de muncă. Angajaţii nu pot fuma în interior, dar pot aprinde o ţigară în curte, sau pe balcon. În proiectul de lege aflat acum în dezbatere apare formularea ”în spaţiile de la locul de muncă” şi dispare formularea “spaţii închise”, de unde se poate înţelege că iniţiatorii îşi propun să interzică de tot fumatul la muncă.

 

Proiectul este susţinut de 31 parlamentari USR, PNL şi PSD. Şi mai prevede printre altele taxe noi pentru industria de tutun şi restricţii suplimentare la sponsorizările de evenimente. Marţi au fost dezbateri în comisia de cultură. 70 de artişti şi manageri de festivaluri, printre care Festivalul Enescu, TIFF, sau Festivalul de Teatru de la Sibiu cer respingerea proiectului, pe motiv ca multe evenimente culturale depind de banii industriei tutunului.

 

De cealaltă parte, iniţiatorii spun că urmăresc să reducă vizibilitatea produselor din tutun la evenimentele publice, dar şi în magazine, pentru că sunt considerate prea atractive pentru tineri.

 

Glidă Lazăr, director comunicare JTI România: “Dacă începem cu tutunul, tutunul e doar începutul urmează şi alte industrii care merg pe aceasi cale de înfierare. Pentru că nici alcoolul nu e etic, nici băuturile răcoritoare nu sunt sănătoase, nici băncile nu sunt tocmai etice. Orice industrie considerată poluatoare şi aşa mai departe.”

 

Ramona Brad , iniţiativa România fă̆ră̆ Tutun: ”Ţara noastră are context de sănătate publică care spune că 53.000 de copii fumează de la 1 -15 ani. Setul de politici şi măsuri dezbătute astăzi sunt deja în vigoare astăzi în zeci de ţări europene. O să vedeţi că produsele nu sunt la raft, promovate la raft şi că publicitatea este interzisă.”

 

Deputaţii din comisia de cultură au dat raport de respingere. Proiectul urmează să fie dezbătut şi în comisia de sănătate şi cea de finanţe, apoi va fi supus votului final în plenul camerei deputaţilor, camera decizională.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro