Noi reguli pentru redeschiderea şcolilor: elevii vor merge prin rotaţie la şcoală, maximum 4 ore pe zi, ora de curs – 30 de minute

 

Institutul pentru Sănătate Publică a stabilit noile reguli pentru redeschiderea şcolilor, care va avea loc în toamnă. Printre acestea, clase de maximum 10-15 elevi, care să stea 4 ore pe zi la şcoală, ore de 30 de minute, iar restul clasei, prin rotaţie, va face şcoală online, informează edupedu.ro.

 

Din toamnă, clasele vor avea maximum 10-15 elevi, elevii vor sta maximum 4 ore pe zi la şcoală, iar fiecare oră de curs va dura cel mult 30 de minute. Elevii vor merge la şcoală prin rotaţie. În timp ce unii vor participa la ore din clase, alţii vor participa la ore online.

 

Acestea sunt noile reguli care trebuie aplicate la redeschiderea şcolilor şi care se regăsesc în recomandările oficiale realizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Documentul cu regulile a fost publicat de Ministerul Sănătăţii şi trimis în şcoli de către DSP pe 29 mai. Documentul oficial cuprinde măsurile de protecţie care trebuie aplicate “pentru reluarea activităţilor în unităţile pentru educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, clasele 0-XIII, în contextul epidemiologic al COVID 19”. Redeschiderea şcolilor va avea loc pe 14 septembrie 2020, conform structurii anului şcolar 2020-202. În timpul orelor de curs, elevii trebuie să păstreze distanţa de 4 metri pătraţi. Specialiştii scriu că “este posibilă creşterea numărului de elevi în funcţie de condiţiile locale, dar trebuie îndeplinită condiţia unui singur copil în bancă”, însă nu este precizat ce înseamnă această creştere a numărului de elevi.

 

Numărul maxim de elevi pe clasă trebuie să nu depăşească jumătate din efectiv, iar ceilalţi elevi din clasă vor face activităţi online, se mai arată în noul regulament. Concret, specialiştii INSP recomandă “participare alternativă a elevilor, prin rotaţie, la orele de clasă online a unei părţi din elevi, ceilalţi fiind prezenţi fizic la şcoală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev)”.

 

Ore desfăşurate în curtea şcolii, experimentele de la disciplinele de ştiinţe – interzise

O altă recomandare este ca una din cele 4 ore să se deruleze în fiecare zi în spaţii deschise (cum ar fi curtea şcolii).

Referitor la experimentele de la disciplinele de ştiinţe, Institutul Naţional de Sănătate Publică susţine că “experimentele la orele de chimie/fizică/biologie care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi nu trebuie organizate”.

Orele de curs vor fi de maximum 30 de minute, iar pauzele de maximum 20 de minute, pentru a avea toţi elevii timp să se spele câte 20 de secunde pe mâini, la ieşirea şi la intrarea din pauze, se mai arată în documentul citat. Copiii nu vor sta mai mult de 4 ore la şcoală.

 

Culoarele făcute în această perioadă pentru revenirea la pregătire a elevilor pentru examenele naţionale vor rămâne aşa cum sunt şi la redeschiderea şcolilor, în toamnă. Cum de altfel rămân în vigoare toate măsurile luate în prezent, mai puţin purtarea măştilor în interiorul şcolii pentru pentru elevi, la cursuri, aceasta nemaifiind obligatorie decât în pauze, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

 

Măştile vor fi obligatorii pentru profesori, dar purtarea măştilor în interior pentru elevi nu este recomandată – prevede documentul INSP. Este recomandată în schimb purtarea măştilor în pauze pentru elevi.

 

Ora va dura 30 de minute, iar pauza – 20 de minute

Numărul de ore petrecute de elevi în cadrul procesului instructiv – educativ pe zi la şcoală trebuie limitat. Astfel, elevii vor avea maximum de 4 ore pe zi, durata orei va fi de maximum 30 minute, durata pauzei de maximum 20 minute, pentru a se permite timpul necesar spălatului eficient al mâinilor.

 

Participare alternativă a elevilor, prin rotaţie, la orele de clasă online a unei părţi din elevi, ceilalţi fiind prezenţi fizic la şcoală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev).

 

Alternarea orelor de curs cu activităţi în aer liber: în măsura în care este posibil una dintre ore/zi să se deruleze în spaţii deschise (curtea şcolii).

 

Amânarea şi anularea manifestărilor sportive, culturale, pe timpul pandemiei în vederea evitării aglomerării pentru limitarea transmiterii infecţiilor respiratorii;

 

Diminuarea pe cât posibil a deplasărilor cadrelor didactice, elevilor şi a personalului unităţii în incinta acesteia.

 

Organizarea programului şcolar:

Şcolile vor trebui să se organizeze înainte de redeschiderea lor şi în funcţie de dimensiunea unităţii. Se vor organiza programul şi activităţile şcoală (intrare în clasă, ieşire de la cursuri, mişcarea pe coridoare), astfel încât elevii unei clase nu se întâlnească cu elevii din alte clase sau cu cei de pe acelaşi etaj.

 

Sosirea şi plecarea din şcoli ar trebui organizate astfel încât să se evite aglomerarea copiilor şi a părinţilor la intrarea în şcoli. Această organizare se va face astfel încât să respecte următoarele:

 

Decalarea orelor de intrare:

 

intrările şi ieşirile din unitate vor fi eşalonate la intervale regulate de timp pentru a se evita aglomerările

ora de începere a cursurilor să fie diferită pe clase de studiu, pentru a evita aglomeraţia şcolarilor la triajul epidemiologic şi la intrarea în şcoală (de ex. decalaj de 15-20 de minute);

în consecinţă, şi intrarea în pauză se va face la ore diferite pentru a evita aglomerarea la grupurile sanitare.

programul şcolar adus la cunoştinţa elevilor să conţină orele de începere şi durata orelor la clasă şi a pauzelor, precum şi a pauzei/pauzelor de masă;

Organizarea spaţiilor în clase

Predarea ar trebui organizată în clasă de maximum 10-15 elevi, astfel încât să fie alocată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare elev şi 4 mp suplimentar pentru profesori. Este posibilă creşterea numărului de elevi în funcţie de condiţiile locale, dar trebuie îndeplinită condiţia unui singur copil în bancă.

 

Compoziţia grupurilor claselor va fi neschimbată şi copilul nu va putea schimba clasa sau grupul. Contactul reciproc între grupuri va fi limitat.

 

Nu vor fi permise organizarea de cluburi şcolare sau grupuri de hobby sau alte activităţi care presupun participarea simultana a unui număr mai mare de 3 elevi.

 

 

Locurile din clasă trebuie să fie fixe, adică după aranjarea elevilor, în bănci, aceştia nu vor mai schimba locurile între ei pe toată perioada cursurilor.

 

Fiecare elev va ocupa loc în bancă la o distanţă de cel puţin 1,5 m faţă de ceilalţi. Măsurarea se va face cu metrul între centrele scaunelor elevilor, iar numărul maxim de elevi pe clasă trebuie să nu depăşească jumătate din efectiv.

 

Scaunele şi banca trebuie dispuse astfel încât distanţa între bănci să fie cât se poate de mare, de preferinţă lângă pereţi, dacă spaţiul permite acest mod de aranjament, de exemplu prin păstrarea unui pupitru gol între două pupitre ocupate.

 

Experimentele la orele de chimie/fizică/biologie care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi nu trebuie organizate. Elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare. Experimentele pot fi prezentate pe înregistrări video.

 

Organizarea activităţilor şi supravegherea în timpul pauzelor

Elevii din ciclul primar să fie supravegheaţi pe toată durata pauzelor;

 

Activităţile vor fi organizate pe cât posibil în curtea şcolii, cu păstrarea distanţei de minimum 1,5 m între elevi. Elevii nu se vor îmbrăţişa, nu îşi vor atinge reciproc mâinile şi nu vor sta aproape unul de celălalt. Vor fi eliminate jocurile şi alte activităţi care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanţei dintre elevi. Copiii se pot juca în pauză împreună, într-un grup limitat de 3 elevi, doar din aceeaşi clasă;

 

Elevii nu vor consuma în comun mâncarea sau băuturile şi nu vor schimba între ei obiectele de folosinţă personală (atenţie la schimbul de telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc)

 

Părinţii şi profesorii trebuie să acorde sprijin copiilor

Părinţii şi cadrele didactice trebuie să-i ajute pe copii să depăşească cât mai uşor eventualele reacţii de nervozitate, agitaţie, tristeţe, dureri de cap, de stomac explicându-le că reacţiile organismului lor sunt absolut fireşti în raport cu această situaţie ieşită din comun.

 

Trebuie să li se arate sentimentul de siguranţă şi ocrotire.

 

Copiilor să li se explice că nu trebuie sub nicio formă să-i stigmatizeze pe cei care au avut boala, după reîntoarcerea lor la şcoală. Toţi trebuie să înţeleagă faptul că virusul îi poate afecta pe oricare dintre ei, indiferent de zona în care locuiesc, de etnie, de vârstă, de gen sau de situaţia materială a părinţilor.

Părinţii aparţinători nu vor însoţi copiii în interiorul şcolii şi nu au acces în curtea şi clădirea şcolii.

 

Comunicarea cu părinţii se va realiza telefonic sau prin mijloace electronice în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire şi a întreprinderii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.

 

Sfaturi utile pentru părinţii care au copii în clasele 0-5

Vorbeşte cu copilul tău despre cum acesta se poate proteja pe el, dar şi pe cei din jur împotriva infecţiei cu noul coronavirus.

Explică-i copilului că, chiar dacă şcoala se redeschide, viaţa de zi cu zi nu va fi la fel ca înainte, deoarece trebuie să avem grijă de noi şi să evităm răspândirea infecţiei.

Acordaţi atenţie stării mentale a copilului şi discutaţi cu el despre orice modificări ale stării lui emoţionale.

Învaţă-ţi copilul cum să se spele pe mâini corespunzător şi vorbeşte cu acesta despre cum respectăm sfaturile generale cu privire la o igienă corespunzătoare şi la păstrarea distanţei.

Roagă-ţi copilul să se spele pe mâini: atunci când ajunge la şcoală, când se reîntoarce acasă, înainte şi după utilizarea toaletei şi ori de câte ori este necesar.

Însoţiţi copilul doar până la intrarea în spaţiile exterioare ale şcolii. Evitaţi contactul la mai puţin de 1,5 m cu alte persoane la intrare în şcoală.

Asiguraţi-vă să fie copilul îmbrăcat corespunzător, inclusiv în eventualitatea petrecerii unei părţi din timp în aer liber, amintiţi-vă de crema cu protecţie solară, dacă vremea este bună.

Sfătuiţi-vă copilul să nu consume în comun mâncarea sau băuturile şi să nu schimbe cu alţi elevi obiectele de folosinţă personală (atenţie la schimbul de telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc). De exemplu, nu oferiţi nimic de mâncat sau de băut întregii grupe sau clase la ziua de naştere sau cu alte ocazii.

Curăţaţi sau dezinfectaţi zilnic acasă aparatele electronice ale copilului (telefon, tabletă, computer, mouse).

Acordaţi atenţie deosebită semnelor de boală. Dacă copilul prezintă cel mai mic semn de boală, atunci reţineţi copilul acasă. Copilul se poate reîntoarce la şcoală numai după ce acesta nu am mai prezentat simptome timp de 48 de ore sau la recomandarea medicului.

Dacă sunteţi bolnav, rămâneţi acasă şi nu duceţi copilul la şcoală.

Dacă copilul se îmbolnăveşte în timpul programului la şcoală, luaţi-l imediat acasă şi contactaţi medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz.

Măştile, obligatorii pentru profesori, iar pentru elevi doar în pauze

Purtarea măştilor faciale de protecţie este obligatorie pentru cadrele didactice şi cadrele auxiliare şi recomandabilă pentru elevi (recomandăm utilizarea unor măşti mărime adecvate pentru elevi şi purtarea acestora doar în pauze);

 

Măsuri privind transportul în comun al elevilor la şi de la unitatea de învăţământ

Transportul la şi de la şcoală trebuie să fie organizat astfel încât autobuzele să funcţioneze la jumătate din capacitate, iar elevii trebuie să fie aşezaţi astfel încât să se respecte distanţarea de minimum 1,5 m între pasageri. În acest sens, poate fi suplimentat numărul de autobuze sau decala în timp orarul de transport.

 

În drum către şcoală, elevii sunt supuşi regulilor generale de conduită prevăzute în măsurile de criză, în special: acoperirea gurii şi nasului, echipament de protecţie mască şi respectarea distanţelor de 1,5 m.

 

Şoferul autobuzului şi personalul de însoţire vor respecta măsurile generale de protecţie. Autobuzul va fi aerisit temeinic după fiecare cursă.

 

Alte măsuri

Sala de bibliotecă se recomandă fi utilizată individual numai cu scopul de a primi sau returna literatura de studiu.

 

Trebuie evitate activităţile cu riscul de transmitere ridicat al infecţiei, de exemplu activităţi cu contacte interpersonale apropiate sau cu număr mare de persoane, cum ar fi manifestările şcolare, taberele, excursiile, alte activităţi extraşcolare în grup mai mare de 3 elevi.

 

Unităţile de învăţământ care realizează în incinta unităţii servirea alimentelor pentru copii trebuie:

 

să adopte măsuri igienico-sanitare stricte, precum şi măsurile de prevenţie pentru infecţia Covid-19 de distanţare fizică (echipament protecţie, igienizare, dezinfecţie, instruire);

să evite distribuirea de alimente care nu sunt ambalate individual;

se va evita/restricţiona organizarea de evenimente la care se servesc alimente în regim de bufet deschis.”

 

 

 

 

Sursa: www.mangoromania.ro