Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a venit duminică seară pe aeroportul Otopeni după ce a aflat de situaţia celor 36 de muncitori din Sri Lanka aduşi cu două autocare din Botoşani, cu promisiunea - imposibil de realizat însă - că pot pleca acasă, după ce au fost concediaţi de angajator.

 

„Cert este că îmi ridic un semn de întrebare cu privire la plecarea lor de acolo către Bucureşti, în condiţiile în care  nu era clară posibilitatea de a fi îmbarcaţi. Rămâne să ne lămurim mâine (luni - n.r.) împreună cu colegul nostru, prefectul de Botoşani, şi vom face declaraţii”, a promis jurnaliştilor, duminică seara, ministrul Violeta Alexandru.

 

Ea a anunţat că a dispus verificarea condiţiilor în care au fost concediaţi muncitorii din Sri Lanka. „Înţeleg că le-a fost întrerupt contractul de muncă la o  firmă din Botoşani. Până ne lămurim asupra condiţiilor în care s-au întrerupt aceste contracte, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani, care are de la mine dispoziţie să verifice lucrurile, opiniile sunt împărţite”, a spus Violeta Alexandru.  „Este o situaţie-limită. Înţeleg, din primele informaţii, că în Botoşani, relaţia dintre dânşii şi angajator nu era cea mai bună în această perioadă. Eu sunt convinsă că trebuie ascultate ambele părţi şi n-aş vrea să trag nişte concluzii pripite”, a declarat ministrul.

 

Violeta Alexandru spune că din câte a discutat cu muncitorii la aeroport, o parte dintre ei vor să continue să lucreze în România şi îşi doresc să găsească o altă oportunitate de angajare. Alţii îşi doresc să ajungă acasă. Ministrul promite că va găsi soluţiile potrivite. „Astă seară (duminică - n.r.) mi se pare  civilizat să-i lăsăm să se odihnească, să se gândească bine ce vor să facă mai departe, iar eu şi domnul prefect vom veni aici mâine şi vom lua o decizie împreună cu dânşii”, a spus Violeta Alexandru.

 

Muncitorii din Sri Lanka au fost angajaţi la o fabrică de confecţii din comuna Mihai Eminescu, din judeţul Botoşani. Au intrat în carantină după ce unul dintre ei a făcut COVID-19 şi, după trei săptămâni, au fost concediaţi. Este neclar în acest moment cine le-a promis că se vor întoarce acasă. Transportul cu două autocare către Aeroportul Otopeni ar fi fost organizat de Prefectura Botoşani.

 

Spre Sri Lanka - ţară care are aeroporturile închise - ar putea pleca doar cu o cursă charter care, însă, nu era pregătită duminică şi nimeni de la aeroport nu ştia nimic despre aşa ceva. Pentru că nu aveau bilete, poliţia nu le-a permis oamenilor să stea în aeroport.

 

În cele din urmă, muncitorii au fost duşi la un hotel din apropiere, după intervenţia ministrului muncii.

 

Autorităţile sunt aşteptate să lămurească toată această încurcătură, mai ales că situaţia intervine în condiţiile în care, în ultimele săptămâni, s-a discutat foarte mult despre cum sunt trataţi muncitorii români în alte ţări.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro