Premierul Ludovic Orban şi ministrul de Interne Marcel Vela au discutat, duminică după-amiază, în cadrul unei şedinţe la sediul ministerului, despre cum va fi aplicată în continuare starea de alertă.

 

Orban a declarat că terasele vor rămâne închise în continuare, iar de luni autorităţile vor avea toate pârghiile la dispoziţie pentru a se asigura că regulile impuse de starea de alertă vor fi respectate.

 

Premierul a avut o reacţie nervoasă la adresa unor jurnalişti care au cerut lămuriri despre cele două zile de weekend care nu au fost acoperite de starea de alertă. Orban i-a spus unui jurnalist că pune întrebări deranjante şi că legea se aplică în fiecare zi.

 

Ludovic Orban a transmis, de asemenea, că îi pare rău pentru infectarea medicilor care au fost în misiune în Republica Moldova, spunând că ”au făcut treabă foarte bună”.

 

Despre protestele din Piaţa Victoriei, Orban a spus că nu înţelege demersul manifestanţilor şi că declaraţiile şi lozincile acestora fac parte din apanajul unor ”tematici care nu au legătură cu interesul naţional”.

La această şedinţă nu am luat măsuri, am hotărât cum procedăm odată cu intrarea în vigoare a Legii 55, de mâine.

Am luat decizia de a convoca dimineaţă Comitetul şi şedinţă de Guvern la ora opt.

Şedinţa CNSU şi de Guvern sunt necesare pentru a lua toate măsurile pentru instituirea stării de alertă.

Decizia pe care am luat-o este aceea că odată cu intrarea în vigoare a legii să instituim starea de alertă prin HG prin condiţiile stabilite de Parlament.

HG va cuprinde tot ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe.

Odată cu adoptarea HG rămânem în stare de alertă.

Avem toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii.

Tot mâine voi convoca toate instituţiile care au atribuţii de control şi care au abilitarea legală de a dispune măsurile pentru respectarea regulilor stabilite prin lege şi HG în starea de alertă.

Toate instituţiile de control vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii.

Vom apela la toate pârghiile pe care le avem pentru a ne asigura că instituţiile publice, agenţii economici, cetăţenii respectă regulile pe care le-am impus.

Odată cu starea de alertă avem toate prevederile constituţionale necesare pentru a ne asigura de respectarea legii.

Vom menţine terasele închise.

(despre petrecerea din Parcul Herăstrău): Putem evita printr-o mobilizare a forţelor de ordine, inclusiv prin a reprezentanţilor autorităţilor locale care trebuie să se implice alături de noi. Ceea ce se întâmplă în parcuri este şi responsabilitatea primăriilor. ANSVSA este în control la toate terasele care au vândut în sistem take away şi au pus muzică.

Distanţarea fizică depinde de fiecare om în parte. Este foarte greu în locuri publice să stea echipele de ordine şi să vadă în ce măsură respectă distanţarea fizică.

Oamenii să respecte aceste reguli de distanţare fizică şi toate celelalte reguli.

Începând de marţi, toate instituţiile implicare în asigurarea regulilor de către instituţii, companii, operatori, cetăţeni, vor fi pe teren şi vor asigura respectarea legii.

(întrebat de un jurnalist dacă legea începe să se aplice de marţi sau de mâine, luni): Îmi puneţi nişte întrebări deranjante, legea se aplică în fiecare zi!

(despre oamenii care vin din străinătate, dacă statul mai are control asupra modului în care aceştia respectă regulile): Nu sunteţi informată corect, am dispus luarea de măsuri în care fie mijloace de transport în comun sau private au fost puse la dispoziţia cetăţenilor români pentru a li se asigura transportul până la domiciliu.

Instituirea stării de urgenţă este atributul preşedintelui. În ce ne priveşte pe noi, asigurăm că vom aplica toate măsurile din starea de alertă.

Responsabilitatea fiecărui cetăţean este cea mai bună pavăză pentru răspândirea acestei epidemii.

Suntem în stare de alertă şi vom fi în stare de alertă. Avem la dispoziţie pârghiile necesare, măsurile de relaxare le-am luat după o analiză foarte serioase, după evaluări a riscului epidemiologic.

Decizia referitoare la izolarea la domiciliu şi carantinare este o decizie care a fost luată pe baza propunerilor care au fost făcute de INSP şi alţi specialişti în mecanisme de luare a deciziei. Noi nu ne dorim să instituim starea de carantină.

(despre situaţia de la Nădlac): O să analizez toate declaraţiile prefectului de Arad, eu vă spun ce am discutat cu echipa de la ministerul de Interne.

Îmi pare rău pentru medicii infectaţi în urma vizitei în Republica Moldova, ei au făcut o treabă foarte bună şi le doresc sănătate.

(despre protestele din Piaţa Victoriei): Mesajele celor din Piaţa Victoriei sunt mesaje pe care eu nu le înţeleg. Virusul există, reprezintă un pericol pentru viaţa oamenilor, faptul că sunt decese arată că există un pericol real. Practic, toate sloganurile şi declaraţiile fac parte din apanajul unor tematici care nu au de-a face cu interesul naţional.

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro