Premierul Ludovic Orban a convocat, pentru luni dimineaţă, şedinţe ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Guvernului, spunând că acestea sunt necesare pentru a derula toate procedurile pentru instituirea stării de alertă. "Îmi doresc ca, odată cu trecerea la starea de alertă, cetăţenii să înţeleagă că responsabilitatea fiecărui cetăţean este cea mai bună pavăză în răspândirea acestei epidemii", a spus Orban.

 

"Am luat decizia de a convoca CNSU la ora 7.30 şi şedinţă de Guvern la ora 8. Sunt necesare pentru a derula toate procedurile pentru instituirea stări de alertă în baza legii. Hotărârea de Guvern, conform legii, este actul normativ prin care am decis să instituim starea de alertă odată cu intrarea în vigoare a legii", a declarat Orban duminică, după şedinţa la care a participat la sediul MAI.

 

El a precizat că hotărârea de Guvern va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe. Legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare la trei zile de la publicare.

 

"Odată cu adoptarea hotărârii de Guvern rămânem în starea de alertă în care avem toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii", a spus el.

 

Premierul a adăugat că toate instituţiile de control vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii.

 

"Vom apela la toate pârghiile pentru a ne asigura că instituţiile publice, cetăţenii respectă regulile. Odată cu instituirea stării de alertă în baza legii, practic avem toate instrumentele legale pentru a ne asigura de respectarea legii", a afirmat el.

 

Întrebat dacă vor fi introduse noi restricţii, Orban a spus: "În art 8 din lege există posibilitatea menţinerii teraselor închise şi le vom ţine închise".

 

Luni după-amiază sunt convocate instituţiile abilitate să pună în aplicare măsurile decise

 

"Tot mâine voi convoca, după audierea mea la Parlament, toate instituţiile care au atribuţii de control şi care au abilitarea legală de a dispune măsurile pentru respectarea regulilor stabilite prin lege şi prin hotărrea de Guvern în cadrul stării de alertă. Toate instituţiile de control vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii. Vom apela la toate pârghiile pentru a ne asigura că instituţiile publice, cetăţenii respectă regulile", a spus Orban.

 

El a precizat că perioada de informare a trecut.

"Începând de marţi, toate instituţiile implicate în asigurarea respectării în instituţie a regulilor, vor fi pe teren şi vor asigura respectarea legii. Începând de mâine ... dacă vreţi... îmi puneţi nişte întrebări deranjante, se aplică. Legea se aplică în fiecare zi în România", a afirmat Orban.

 

"Îmi doresc ca, odată cu trecerea la starea de alertă, cetăţenii să înţeleagă că responsabilitatea fiecărui cetăţean este cea mai bună pavăză în răspândirea acestei epidemii. Sunt reguli care trebuie respectate pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor", a continuat el.

 

Orban a mai spus că vor fi folosite toare pârghiile la dispoziţie prin această lege

 

"Eu nu merg pentru prelungire (a stării de alertă - n.r.). Potrivit legii, starea de alertă se decide prin HG, iar legea dispune că starea de alertă se dispune prin HG si dacă e valabilă pentru mai mult de jumătate din judeţele ţării, trebuie trecută prin Parlament. Sunt convins că Parlamentul, aşa cum a adoptat această lege, cu modificări, şi am convingerea că va adopta starea de alertă instituită de Guvern, în baza legii", a susţinut el.

 

”Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări”, prevede articolul 4 al legii.

 

 

 

 

Sursa: www.news.ro