Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă în care a anunţat că grădiniţele, şcolile şi universităţile nu se vor mai deschide anul acesta şcolar, iar persoanele peste 65 de ani vor avea mai mult timp pentru a ieşi din casă.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut declaraţii la ora 14:00, la Palatul Cotroceni

 

Principalele declaraţii ale lui Klaus Iohannis:

 

- Tocmai am finalizat o întâlnire cu premierul Orban şi mai mulţi miniştri, în care am evaluat câteva teme importante şi doresc să prezint concluziile şi deciziile la care am ajuns.

 

- Prima temă: şcolile. O mică introducere în temă. În momentul de faţă, activitatea fizică e suspendată pe durata stării de urgenţă. Am evaluat cum putem continua, având în vedere că pe 12 iunie anul şcolar se termină.

 

- Trebuie să fim conştienţi că epidemia nu s-a terminat. Epidemia nu se va termina. Avem azi peste 300 de cazuri, deci nu putem vorbi despre o relaxare sau despre o încetinire a acestei epidemii.

 

- Trebuie să ţinem cont de câteva lucruri destul de simple. Faptul că elevii s-ar duce la şcoală ar implica două riscuri mari. Riscul major ca elevii să ducă boala la şcoală, sau de la şcoală acasă.

 

- Pe de altă parte, am dorit să ştim şi ce fac alte ţări. Sunt o serie de ţări care nu mai doresc să redeschidă şcolile. Am dorit şi să aflăm şi ce se întâmplă acolo unde s-au deschis experimental şcolile. Avem un exemplu dintr-o regiune din Franţa, unde zeci de elevi şi profesori au fost infectaţi. Lucrurile nu sunt deloc simple

 

- S-a decis ca pentru majoritatea elevilor, în acest an şcolar, grădiniţele, şcolile şi universităţile să nu se mai deschidă. Nu se va întoarce elevul fizic la cursuri, Anul şcolar se va încide pe 12 iunie, până atunci va continua învăţământul la distanţă. Până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au până acum.

 

- Repet: grpdiniţele, şcolile, universităţile nu se vor redeschide în acest an, ci în septembrie, când începe următorul an şcolar.

 

- Elevii din clasele terminale vor putea reveni la şcoală după 2 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naţionale. În această situaţie, normele de distanţare pot fi respectate. Vor fi maxim 10 elevi în clase, vor sta maxim 3 ore şi se vor pregăti pentru eaxmenele naţionale.

 

- Examenele naţionale se vor organiza aşa cum au fost planificate, însă cu respectarea unor reguli stricte de distanţare socială.

 

- O a doua temă: persoanele peste 65 de ani, care momentan pot ieşi doar între 11-13. Având în vedere că vremea se încălzeşte, începând de astăzi, acest interval se va schimba. Vor avea la dispoziţie 2 intervale zilnice: 7-11 dimineaţa, 19-22 seara.

 

- A treia temă: ajutor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Situaţia în RM e complicată şi România, un partener important, va pregăti şi va implementa în câteva zile două măsuri importante: o echipă de medici se va deplasa în RM pentru a ajuta spitalele; vom trimite măşti, materiale sanitare, chiar şi medicamente din rezerva noastră.

 

Anunţul oficial al Preşedinţiei:

 

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea luni, 27 aprilie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

 

La finalul şedinţei, Preşedintele României va susţine o declaraţie de presă.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro