Astăzi, 26 martie 2020, se face o lună de când în România a fost confirmat primul caz de SARS-CoV-2. Era vorba de un bărbat de 20 de ani, din judeţul Gorj, care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală şi care vizitase România în perioada 18-22 februarie. Între timp, primul român diagnosticat cu COVID-19 s-a vindecat, dar numărul cazurilor se apropie de 1.000. Iar în ultima săptămână, România a înregistrate şi primele decese din cauza coronavirusului. În câteva zile au ajuns la 17.  Jumătate dintre aceste decese au legătură cu Spitalul Judeţean Suceava, care a devenit un focar al transmiterii comunitare în România. Cea mai tânără victimă a coronavirusului în România are 52 de ani.

 

Acestui bilanţ i se mai adaugă încă opt români care au murit în străinătate - unul în Franţa şi şapte în Italia.

 

Evoluţia cazurilor de SARS-CoV-2 de la noi din ţară a fost una relativ lentă. În primele două săptămâni de la depistarea primului caz, în România nu erau raportate nici măcar 50 persoane bolnave cu noul coronavirus.

 

Cea mai mare creştere s-a înregistrat în ultimele trei zile. De luni şi până acum au fost raportate mai bine de jumătate din numărul total de îmbolnăviri.

 

Dacă la început persoanele infectate erau români întorşi din Italia, pe parcurs s-au înmulţit cazurile comunitare, iar odată cu acestea şi numărul cadrelor medicale diagnosticate cu SARS-CoV-2. Oficialii spun că 10% din totalul îmbolnăvirilor sunt cadre medicale.

 

Cei mai mulţi bolnavi din România au vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani. Din 26 februarie şi până acum, mai puţin de 10% dintre bolnavi s-au şi vindecat.

 

Cea mai mare schimbare s-a produs însă în modul de viaţă al românilor. În 11 martie au fost suspendate cursurile în învăţământ, iar în 16 martie a fost decretată starea de urgenţă. Au fost impuse restricţii de circulaţie, suspendate curse aeriene, s-au închis localurile publice şi s-au interzis adunările şi competiţiile sportive. Iar marţi, 24 martie, prin Ordonanţa militară 3, circulaţia tuturor persoanelor a fost restricţionată drastic. Cuvântul de ordine: staţi în casă! Este, deocamdată, metoda cea mai eficientă în lupta cu pandemia de Covid-19 şi este aplicată deja în foarte multe ţări. S-a calculat că o treime din populaţia globului trăieşte acum în izolare.

 

România în era SARS-Cov-2:

 

52% din cazuri, depistate în ultimele 4 zile

43 de ani, vârsta medie a bolnavilor români

10% din cazuri, cadre medicale

de 20 de ori mai multe teste, în ultima săptămână

izolarea, cea mai sigură măsură de prevenţie

167 de doare penale

Câte teste s-au făcut în România

Pe de altă parte, este adevărat că o creştere a numărul de cazuri de COVID-19 în România a avut loc, aşa cum era de aşteptat, odată cu numărul de teste realizate.

 

Conform datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică, în prima săptămână de când a fost raportat primul caz, au fost prelevate probe de la peste 650 de persoane.

 

Numărul testelor aproape s-a dublat în a doua săptămână.

 

O creştere spectaculoasă a testării s-a realizat în ultima săptămână. Numărul românilor verificaţi dacă au sau nu coronavirus a sărit de 14.000, practic s-a testat de 20 de ori mai mult.

 

Mai mult, miercuri seara autorităţile au anunţat o veste care a luat prin surprindere: în curând, va începe testarea întregii populaţii a Bucureştiului, în cadrul unui proiect-pilot care urmăreşte să contureze un model de răspândire a virusului la nivelul unei aglomerări urbane. Oficialii dau însă asigurări că au de gând să extindă acest program la nivelul tuturor oraşelor mari din România, chiar dacă, deocamdată, capacitatea de testare în România este foarte limitată.

 

Câţi români au fost testaţi pentru COVID-19:

 

Săptămâna 1 – 657 probe

Săptămâna 2 – 1.179 de teste

Săptămâna 3 - 4.670 de teste

Săptămâna 4 - 14.466 de teste

(Sursa: Grupul de Comunicare Strategică)

 

Zeci de mii de români în carantină şi izolare

Izolarea este cea mai sigură măsură de prevenire a răspândirii îmbolnăvirii. Astfel că şi numărul românilor aflaţi fie în carantină, fie în izolare la domiciliu a crescut de la o săptămână la alta. Iar aici vorbim de români veniţi din ţări unde au fost raportate multe cazuri de COVID-19 sau cei care au intrat în contact cu persoane deja diagnosticate sau contacţi ai celor veniţi din străinătate.

 

Comparativ cu prima săptămână, în prezent, numărul celor aflaţi în carantină, sub pază, este de 30 de ori mai mare. O creştere semnificativă s-a înregistrat şi în cazul celor aflaţi în izolare. În prezent sunt aproape 100.000 de persoane aflate în izolare la domiciliu. Dar zilnic aproape continuă să fie organizate transporturi umanitare cu români în situaţii dificile în străinătate, care au cerut repatrierea. Sunt cel puţin 100 de persoane la bordul acestor transporturi, persoane care sunt plasate direct în carantină.

 

Nerespectarea carantinei, dar şi ascunderea faptului că au intrat în contact direct cu persoane bolnave este unul din motivele pentru care această boală s-a răspândit şi pe teritoriul ţării noastre. Un astfel de caz îl reprezintă cel al fostul ofiţer MAI, care a ascuns faptul că a călătorit în Irael, ţară de risc, şi a infectat zeci de alte persoane, printre care şi cadre medicale internate la Spitalul Gerota. Acestuia, dar şi altor 166 de persoane li s-a întocmit dosar penal.

 

SARS-Cov-2 | Români în carantină şi izolare:

 

Săptămâna 1 – 181 de persoane în carantină - 10.094 de persoane în izolare

Săptămâna 2 - 107 de persoane în caratină - 11.505 de persoane în izolare

Săptămâna 3 - 3.510 de persoane în carantină - 26.545 de persoane în izolare

Săptămâna 4 - 6.016 de persoane în carantină - 96.055 de persoane în izolare

Evoluţia cazurilor de SARS-CoV-2 în România

26 februarie – 1 caz

27 februarie – 0 cazuri

28 februarie – 2 cazuri

1 martie – 0 cazuri

2 martie – 0 cazuri

3 martie – 1 caz

4 martie – 2 cazuri

5 martie - 0 cazuri

6 martie – 3 cazuri

7 martie – 4 cazuri

8 martie – 2 cazuri

9 martie – 2 cazuri

10 martie – 12 cazuri

11 martie – 18 cazuri

12 martie – 12 cazuri

13 martie – 36 de cazuri

14 martie – 28 de cazuri

15 martie – 16 de cazuri

16 martie – 29 de cazuri

17 martie – 49 de cazuri

18 martie – 43 de cazuri

19 martie – 17 de cazuri

20 martie – 31 de cazuri

21 martie – 59 de cazuri

22 martie – 66 de cazuri

23 martie – 143 de cazuri

24 martie – 186 de cazuri

25 martie – 144 de cazuri

Total cazuri de SARS-CoV-2 - 906 cazuri

 

Grupul de Comunicare Strategică va face astăzi o nouă comunicare cu privire la evoluţia cazurilor de coronavirus. Specialiştii se aşteaptă de acum încolo la o înrăutăţire a situaţiei, cu un prim vârf pandemic la jumătatea lunii aprilie şi un posibil al doilea vârf pandemic după Paşte. Numărul cazurilor de Covid-19 ar putea trece de 10.000, s-ar putea ajunge la raportări zilnice de mii de de cazuri noi, iar temerea cea mai mare este legată de un eventual colaps al sistemului de sănătate, aşa cum s-a întâmplat în Italia şi Spania.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro