La nivel naţional au fost luate mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii cazurilor de infectare cu COVID-19. Există şi  un set care vizează unităţile private, în special cele aglomerate cum sunt magazinele, hipermarketurile, cluburile şi restaurantele.

Unităţile de alimentaţie publică (ex. hipermarket, supermarket, market, magazine de cartier, cafenele, baruri, cluburi etc)", precum şi furnizorii publici şi privaţi de transport persoane au obligaţia de a lua măsuri pentru asigurarea:

- dezinfecţiei frecvente a suprafeţelor, în special în zona caselor de marcat, precum şi în alte locuri expuse (ex. cărucioare, coşuri de cumpărături, clanţe de uşi, butoane de lifturi)

- instituirii măsurilor privind evitarea aglomerării de persoane în spaţiile comerciale

- dezinfecţiei frecvente a habitaclului mijlocului de transport la finalizarea traseului (ex. bare şi suporţi de susţinere, uşi, scaune etc.)

CNSSU a mai anunţat că "se instituie obligaţia ca toate instituţiile publice şi private să asigure la toalete materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecţia fecventă a clanţelor uşilor, precum şi a altor conferinţe expuse (mese conferinţă, birouri etc)".