Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la finalul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela şi Ministrul Sănătăţii Victor Costache, alte măsuri adoptate pentru combaterea coronavirusului.

 

Şeful statului a anunţat că se vor introduce noi restricţii de circulaţie, pe principiul ce a „a fost recomandare până acum, devine obligaţie după principiul stăm acasă”.

 

„E nevoie ca măsurile să fie respectate integral. Am convenit să folosim şi Armata pentru a gestiona mai bine situaţiile din teren. Armata va pune la dispoziţie personal care va suplimenta forţele de ordine publică”, a anunţat şeful statului.

 

Principalele declaraţii:

 

Tocmai am încheiat o şedinţă de lucru, au participat premierul Orban, miniştrii de Interne, Sănătate şi Apărare. Am evaluat situaţia care devine din ce în ce mai complexă, creată de epidemia de coronavirus.

 

Am discutat împreună măsurile suplimentare, care se cer luate. Pot să vă spun că am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi în situaţia de încetinire a răspândirii infecţiei.

 

Se vor introduce noi restricţii de circulaţie. Ce a fost o recomandare, devine o obligaţie după principiul stăm acasă.

 

Oamenii pot ieşi pentru serviciu, cumpărături necesare, însă aceste restricţii devin obligaţii. Am convenit totodată ca în această perioadă să pregătim pentru persoanele care sunt în carantină sau izolare măsuri de supraveghere electronică.

 

E nevoie ca măsurile să fie respectate integral. Am convenit să folosim şi Armata pentru a gestiona mai bine situaţiile din teren. Armata va pune la dispoziţie personal care va suplimenta forţele de ordine publică. Un punct foarte special, ţin să-l menţionez. Persoanele cele mai vulnerabile sunt cele peste 65 de ani.

 

Este evident că avem nevoie de măsuri speciale şi de restricţii. Pentru a le proteja, se vor introduce restricţii speciale în sensul că vor trebui în interesul lor să stea practic tot timpul acasă.

 

Reamintim că sâmbătă seara, ministrul de Interne a anunţat adoptarea unei ordonanţe militare prin care: – se interzice circulaţia în grup mai mare de trei persoane, dacă acestea nu locuiesc împreună; – se recomandă evitarea circulaţiei persoanelor în afara domiciliului fără un scop justificat, pe timp de zi şi se interzice circulaţia persoanelor pe timp de noapte; – se suspendă activitatea stomatologiilor, a mallurilor (cu excepţia magazinelor alimentare) ; – se interzice intrarea cetăţenilor străini pe teritoriul României, cu excepţia tranzitării pe culoare stabilite şi reglementate.

 

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro