Trei deţinuţi au murit miercuri seară la Penitenciarul din Satu Mare, în urma unei revolte. Alte două persoane sunt în stare gravă.

 

Potrivit informaţiilor de la această oră, deţinuţii au dat foc saltelelor, supăraţi că în urma instituirii stării de urgenţă a fost redus programul de vizite.

 

Pompierii de la ISU Satu Mare au intervenit cu 3 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 3 ambulanţe SMURD şi 4 ambulanţe SAJ.

 

Comunicatul de presă al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor:

 

„Vă informăm că, astăzi, 18.03.2020, în jurul orei 20:30, la nivelul Penitenciarului Satu Mare, a fost înregistrat decesul a trei persoane private de libertate, urmare incendierii voluntare a unei camere de deţinere.

 

Pentru lichidarea incendiului, rezultat al unui protest spontan iniţiat de zece persoane private de libertate cazate în aceeaşi cameră de deţinere, a fost solicitat, de îndată, sprijinul echipajelor ISU. Totodată, la faţa locului s-au deplasat şi echipaje ale SMURD, în vederea acordării primului ajutor persoanelor implicate.

 

În ciuda intervenţiei prompte, incidentul s-a soldat cu decesul a trei persoane private de libertate, în prezent acordându-se îngrijiri medicale pentru două dintre acestea. Celelalte cinci persoane cazate în aceeaşi cameră de deţinere se află în afara oricărui pericol.

 

În vederea prevenirii oricăror situaţii de risc generate de fumul degajat, întreaga secţie de deţinere a fost evacuată. Subliniem că nu a fost necesară acordarea de prim ajutor persoanelor cazate pe celelalte secţii de deţinere, starea de spirit în rândul acestora fiind corespunzătoare. De asemenea, nu au rezultat vătămări ale poliţiştilor de penitenciare aflaţi în serviciu.

 

Incidentul a fost notificat judecătorului de supraveghere a privării de libertate, în prezent desfăşurându-se demersuri în vederea sesizării unităţii de parchet responsabile.

 

Cauzele şi împrejurările producerii incidentului vor putea fi stabilite, cu exactitate, de organele judiciare abilitate în efectuarea cercetărilor.

 

Subliniem că incendiul s-a produs imediat ulterior efectuării apelului de seară, procedură în cadrul căreia persoanele private de libertate implicate nu au invocat nemulţumiri.”

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro