Guvernul Orban dă cu o mână şi ia cu alta. Liberalii promit majorarea salariului minim pe economie cu 7,2%, adică cu aproximativ 83 de lei. Măsura nu este însă însoţită de plafonarea punctului de amendă, declaraţia îi aparţine şefului Cancelariei Primului Ministru, Ionel Dancă. Prin urmare un punct de amendă ar urma să crească cu aproximativ 80 de lei. Cu mai multe informaţii vine colega mea Cătălina Mănoiu.

 

Guvernul a anunţat că va majora salariul minim pe economie cu 7,2%.  Ceea ce înseamnă că românii plătiţi cu salariul minim vor încasa lunar cu aproximativ 83 de lei mai mult.

 

Orice modificare a salariului de bază minim brut presupune însă şi creşterea implicită a amenzilor rutiere. Asta pentru că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

 

Punctul de amenda a fost plafonat an de an la 145 lei, valoarea din anul 2017. Guvernul Orban a anunţat însă că nu a luat în calcul plafonarea punctului de amendă. Decizia Guvernul de a nu plafona punctul de amenda face ca acesta să crească de la 1 ianuarie,  de la 145 de lei la 223 de lei.

 

Un calcul simplu arată că majorarea salariul minim pe economie propusă de Guvernul Orban face ca aproxiativ 1.300. 000 de români să încaseze lună de lună un salariu mai mare cu 83 de lei.

 

Pe de altă parte, această majorare corelată cu decizia Guvernului de a nu plafona punctul de amendă afecteză peste 7 milioane de români. Asta pentru că peste 7 milioane de şoferi  vor tr să scoată din buzunar mai mult cu aprox 80 de lei pt un punct de amendă.

 

 

 

 

 

Sursa: www.realitatea.net