Monitorizările post-adopţie realizate de autorităţile americane pentru Sorina Sacarin, fetiţa din Baia de Aramă care a fost adoptată anul trecut de o familie de cetăţeni români cu domiciliul în SUA, arată o integrare lină a acestui copil, a declarat pentru Agerpres preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Mădălina Turza.
„Sorina este în continuare monitorizată de noi şi de partenerii noştri din Statele Unite, chiar săptămâna trecută am avut o întâlnire pe alte teme, inclusiv pe adopţii, cu doamna consul a Ambasadei SUA la Bucureşti, şi am discutat inclusiv pe cazul Sorina, mi-a adus şi poze în sensul acesta. Sorina este foarte bine, a fost integrată, începe şcoala, are prieteni, lunar asistenţii sociali din SUA trimit spre Ambasadă fotografii şi informaţii despre ea. Este foarte bine din punct de vedere al sănătăţii, a făcut progrese foarte mari în ceea ce priveşte limba engleză şi din ceea ce am văzut, în pozele respective, este foarte fericită. Categoric este în regulă. Monitorizările post-adopţie – avem o colaborare foarte bună cu autorităţile din Statele Unite – arată o integrare absolut lină a acestui copil şi nu avem niciun fel de problemă pe cazul Sorina”, a precizat Mădălina Turza.
În ceea ce priveşte greşelile făcute în derularea acestui proces de adopţie, preşedintele ANDPDCA a apreciat că lucrul cel mai grav a fost faptul că asistentul maternal a încercat manipularea emoţională a copilului.
„Dincolo de scandalul cu procurorii şi aşa mai departe, care sunt din sfera Parchetului, problema cea mare e legată de asistentul maternal, care a încercat să blocheze procesul de adopţie. Au existat în repetate rânduri declaraţii ale asistentului maternal că nu doreşte să adopte acest copil, iar atunci când a apărut familia adoptatoare, aşa cum fac mulţi dintre ei (dintre asistenţii maternali, n.r.), din păcate, a depus cerere de adopţie tocmai pentru a bloca procesul de adopţie. Mai mult decât atât, foarte grav mi se pare faptul că asistentul maternal a încercat manipularea emoţională a copilului”, a explicat pentru AGERPRES Mădălina Turza.
Preşedintele ANDPDCA a atras atenţia că un copil din sistemul de protecţie nu face diferenţa dintre asistentul maternal şi familie, iar asistentul maternal nu trebuie să înfricoşeze copilul cu privire la plecarea sa la familia de adopţie.
„Noi trebuie să înţelegem că aceşti copii sunt extrem de vulnerabili. Atunci când sunt plasaţi la un asistent maternal sau la o familie de plasament, ei nu au reprezentarea statutului legal al acelui om care îl îngrijeşte. Ei dezvoltă nişte ataşamente faţă de acei oameni, fără să înţeleagă distincţia dintre asistent maternal/familie de plasament. «Este cineva care mă îngrijeşte şi mă iubeşte». Şi atunci copilul nu ştie limita relaţionării şi este foarte uşor ca un asistent material cu rele intenţii să manipuleze emoţional acest copil, adică să-i creeze false aşteptări, şi, mai mult decât atât, să îl sperie, să îl înfricoşeze cu privire la o posibilă plecare a copilului din acea familie, copilul neînţelegând că asistentul maternal nu este tot ce-i trebuie lui, pentru că un copil nu are reprezentarea, proiecţia viitorului. I se pare că dacă atunci este bine, asta este tot ce poate avea. Asta s-a întâmplat în cazul Sorina. Acest asistent maternal a impregnat acest copil cu această anxietate şi teamă de separare, speriindu-l că se va întâmpla ceva foarte rău în familia adoptatoare”, a comentat Mădălina Turza.
Preşedintele ANDPDCA a mai propus ca prioritatea în procesul de adopţie de care beneficiază asistenţii maternali să fie limitată la câteva luni, pentru a evita blocajele în procesul de adopţie.
„În primul rând, instituţia asistentului maternal n-ar trebui să fie o soluţie pe termen lung, aşa cum tinde să devină la noi. Ar trebui să fie o soluţie-tampon între instituţionalizare şi adopţie. Şi atunci obligaţia asistentului maternal este să nu creeze copilului aşteptări false. Adică eu cred că asistentul maternal ar trebui să aibă o perioadă determinată până la care îşi poate manifesta intenţia reală de adopţie sau nu, după care să îşi piardă prioritatea în ceea ce priveşte adopţia. Dacă în termen de – nu ştiu, 3 luni, să stabilească specialiştii în psihologia copilului – tu nu te-ai hotărât dacă îl adopţi sau nu, atunci îţi pierzi prioritatea, pentru a evita aceste blocaje, iar apoi trebuie monitorizaţi aceşti asistenţi maternali pentru ca ei să nu manipuleze copilul în sensul deturnării sale de la familie. Da, îl îngrijeşti, îţi manifeşti afecţiunea, dar este în rolul şi obligaţia ta să-i spui că o familie adevărată va veni şi va avea grijă de tine în viitor. «Eu sunt aici să am grijă de tine, să te cresc, să fim prieteni, vom menţine legătura», dar nu trebuie să-i creeze o aşteptare falsă. Nu vreau să spun că rolul asistentului maternal nu e important, este foarte important, dar tocmai pentru că lucrează cu nişte copii vulnerabili aceşti asistenţi maternali trebuie foarte bine selectaţi şi pregătiţi, ceea ce nu prea se întâmplă în momentul acesta”, a precizat preşedintele ANDPDCA.
Cazul Sorinei a stârnit reacţii puternice în vara anului trecut, în urma apariţiei unei înregistrări în care procurorul de caz a târât copilul pentru a-l aduce părinţilor adoptivi. La finalul lunii iulie, judecătoria din Slatina a decis că Sorina Săcărin poate părăsi România alături de familia adoptivă.
Sorina este fericită în America. Statul român monitorizează adopţia
26 ianuarie 2020
(139 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
România, obligată de CEDO să îi achite daune morale unei femei care a ucis un preot în Franţa
(12 octombrie 2019)
79 vizualizări
Certificat verde COVID, obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani pentru a intra la restaurant, la piscină sau la spectacole împreună cu părinţii. Ce teste rapide sunt acceptate şi cât costă
(23 septembrie 2021)
76 vizualizări
Percheziţii de amploare la angajaţii RAR, la angajaţi care măsluiau rezultatele verificării maşinilor
(26 mai 2022)
342 vizualizări
Peste 250 de elevi s-au înscris la sesiunile speciale de Bacalaureat şi Evaluare naţională
(29 mai 2017)
558 vizualizări
Gata cu copiile la xerox: instituţiile din România pierd dreptul de a te stresa cu copii la acte, ce s-a schimbat
(21 mai 2021)
43 vizualizări
30 ianuarie 2020: 168 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale.
(30 ianuarie 2020)
81 vizualizări
ICCMER continuă investigaţiile arheologice în lagărul de muncă de la Periprava
(26 iulie 2016)
85 vizualizări
ANM a emis cod galben în Bucureşti şi alte 10 judeţe
(22 martie 2022)
140 vizualizări
Reacţia MAI după incidentele de la mitingul unioniştilor
(23 octombrie 2016)
294 vizualizări
Premierul Victor Ponta vrea alocaţii în funcţie de venitul părinţilor
(28 mai 2015)
82 vizualizări
Zeci de percheziţii în România şi Italia, pentru destructurarea unei grupări specializate în fraude informatice
(28 martie 2018)
91 vizualizări
Cutremur in apropierea judetului Prahova !
(5 aprilie 2020)
1798 vizualizări
Proiectul de lege care interzice folosirea animalelor în circuri, adoptat de Camera Deputaţilor
(13 iunie 2017)
523 vizualizări
Elevii şi studenţii vor circula gratuit cu mijloacele de transport în comun la Constanţa
(23 august 2017)
340 vizualizări
Tavanul Tribunalului din Satu Mare s-a prăbuşit
(16 iulie 2013)
80 vizualizări
Veşti proaste pentru şoferi. Sute de mii de maşini din România, scoase din circulaţie până în 2025
(13 decembrie 2021)
3436 vizualizări
ATENŢIE! Polei pe autostrada A3-Bucureşti-Ploieşti! Mai multe tamponări în dreptul localităţii Gruiu (Snagov)
(16 ianuarie 2021)
62 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Catedrala Sfântul Ioan- un simbol al Ploieştiului
Publicat la data de 7 ianuarie 2025
-
Tradiţii şi superstiţii de Bobotează, ziua în care se deschid cerurile
Publicat la data de 6 ianuarie 2025
-
Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Ioan Botezătorul
Publicat la data de 7 ianuarie 2025
-
Tradiţii de Bobotează: Fetele îşi visează ursitul, bărbaţii se întrec pentru a scoate crucea din apă
Publicat la data de 6 ianuarie 2025
-
Tradiţii de Bobotează
Publicat la data de 5 ianuarie 2025
-
Ce este agheasma, apa sfinţită pe care o primesc credincioşii la Bobotează
Publicat la data de 6 ianuarie 2025
-
Azi este Ajunul Bobotezei
Publicat la data de 5 ianuarie 2025
-
Crăciunul pe rit vechi, tradiţii şi obiceiuri. De ce Naşterea Domnului este sărbătorită în două luni diferite
Publicat la data de 8 ianuarie 2025
-
Revelionul pe stil vechi. Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou pe stil vechi
Publicat la data de 13 ianuarie 2025
-
2025 vine cu surprize la AFI Ploieşti!
Publicat la data de 14 ianuarie 2025