Boala provocată de noul coronavirus care a ucis 9 oameni în China se aseamănă foarte mult cu gripa, principalele simptome fiind febra, tusea seacă, starea generală proastă, durerea de cap şi tulburările respiratorii, a explicat, pentru HotNews.ro, profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş. Adrian Streinu Cercel mai spune că "tratament care să se adreseze acestui virus nu există, în schimb există tratamente patogenice, care se adresează căilor prin care boala se poate constitui, ceea ce este deosebit de important".
Care sunt simptomele. Simptomele date de îmbolnăvirea cu coronavirus seamănă foarte mult cu cele ale gripei: febră, tuse seacă, stare generală proastă, durere de cap şi tulburări respiratorii.
Virusul se transmite de la om la om. În eventualitatea în care la unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor vor ajunge persoane care prezintă aceste simptome, ele vor fi întrebate dacă au călătorit în zone afectate de noul coronavirus sau dacă au intrat în contact cu persoane care au călătorit în zonele respective.
Există tratament pentru coronavirus? Un tratament care să se adreseze acestui virus nu există în acest moment, în schimb există tratamente patogenice, care se adresează căilor prin care boala se poate constitui, a explicat managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş.
Bolnavii pot fi trataţi în România. Medicul Adrian Streinu Cercel dă asigurări că, în cazul în care se vor înregistra cazuri de îmbălnăvire pe teritoriul României, "primele cazuri vor fi adresate Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, şi aici avem expertiza şi cunoştinţele necesare ca să putem interveni".
Primele măsuri luate de România împotriva coronavirusului
Profesorul Adrian Streinu Cercel a participat, miercuri dimineaţă, la Ministerul Sănătăţii, la o întâlnire a specialiştilor în sănătate publică, boli infecţioase şi microbiologie, care a avut ca scop elaborarea unui set de măsuri pentru a preveni intrarea coronavirusului în România. Întâlnirea grupului de specialişti a fost coordonată de Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Medicul Adrian Streinu Cercel a explicat, pentru HotNews.ro, că "setul de măsuri prevede supravegherea intrărilor în ţară, pentru că de acolo începe toată problema, informarea populaţiei, modalităţile de informare a populaţiei, această recomandare către Ministerul Transporturilor de achiziţie de sisteme de detecţie termică (pentru aeroporturi, pentru a identifica persoanele care au febră - n. red.). De asemenea, mai sunt punctele de derulare şi modul în care se desfăşoară monitorizarea, dispensarizarea, internarea, diagnosticarea etc a pacienţilor, care sunt probleme tehnice."
Adrian Streinu Cercel a mai explicat că, din punctul de vedere al simptomelor, acest sindrom "se aseamănă destul de mult cu gripa - febră, tuse seacă, stare generală proastă, dureri de cap, tulburări respiratorii - ceea ce face ca bolnavul să ajungă într-o unitate de primiri urgenţe, pentru a fi diagnosticat".
În eventualitatea în care la unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor vor ajunge persoane care prezintă aceste simptome, ele vor fi întrebate dacă au călătorit în zone afectate de noul coronavirus sau dacă au intrat în contact cu persoane care au călătorit în zonele respective, apoi vor urma ceilalţi paşi - testare şi diagnosticare.
În ceea ce priveşte tratamentul pentru coronavirus, un tratament care să se adreseze acestui virus nu există în acest moment, în schimb există tratamente patogenice, care se adresează căilor prin care boala se poate constitui, ceea ce este deosebit de important, a explicat managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş. "Un tratament există, numai că acel tratament trebuie să fie foarte bine ţinut sub control, pentru intervenţii precise", a adăugat Adrian Streinu Cercel.
Medicul Adrian Streinu Cercel dă asigurări că, în cazul în care se vor înregistra cazuri de îmbălnăvire pe teritoriul României, "primele cazuri vor fi adresate Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, şi aici avem expertiza şi cunoştinţele necesare ca să putem interveni".
Scannere termale în aeroporturi şi teste de diagnostic recomandate de OMS
Grupul de specialişti constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii a stabilit astăzi, într-o şedinţă de lucru, primele măsuri care trebuie aplicate în contextul alertei legate de infecţia cu noul coronavirus.
Specialiştii în domeniu au stabilit trei categorii de măsuri care vor fi aplicate în aeroporturile internaţionale şi unităţile sanitare pentru prevenirea, limitarea îmbolnăvirilor şi tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus, a anunţat Ministerul Sănătăţii.
Au fost nominalizate unităţile sanitare care vor primi pacienţi pentru asigurarea asistenţei medicale, care vor fi spitalele de boli infecţioase din Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj iar în Bucureşti – Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş' şi Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş'.
Toate unităţile sanitare au obligaţia să asigure personalului medico-sanitar substanţele dezinfectante pentru mâini şi pentru suprafeţe în cantităţi suficiente, iar personalul medico sanitar din toate UPU / CPU / camere de gardă vor avea obligaţia ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecţie specific (masca şi mănuşi).
Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş', unde vor fi izolate pentru asistenţă de specialitate (izolare, diagnosticare şi tratament). Pacienţii suspecţi vor fi izolaţi în condiţiile necesare pentru bolile infecţioase cu transmitere aerogenă şi cu respectarea precauţiunilor universale.
Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş' va redacta protocolul de diagnostic şi tratament care va fi pus la dispoziţia centrelor nominalizate.
Pentru capacitatea de identificare şi diagnostic rapid a cazurilor, unităţile sanitare desemnate vor achiziţiona teste de diagnostic recomandate de OMS.
În aeroporturile internaţionale, vor fi distribuite călătorilor materiale de informare la intrarea în ţară referitoare la simptomatologie.
De asemenea, se recomanda asigurarea asistenţei medicale in regim de permanenţă, unde vor fi îndrumaţi pasagerii cu simptomatologie respiratorie / febră. Tot în aeroporturile internaţionale, specialistii de sănătate publică recomandă achiziţia de scannere termale în vederea identificarii persoanelor care pot prezenta simptomatologie specifica.
Acest plan de masuri va fi actualizat în functie de evolutia si recomandarile transmise de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Comisia Europeana.
Sursa: www.hotnews.ro