Doctorul Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, a făcut un apel la populaţie să nu mai asalteze spitalele cu cereri de efectuare a testelor gripale, deoarece această afecţiune este uşor de recunoscut.

 

Cercel a declarat, miercuri dimineaţă, că principalele simptome ale apariţiei gripei la un om sunt febra de 39 sau 40 de grade Celsius şi dureri musculare.

 

”Este o trăsnaie. Şi cred că ar trebui să terminăm cu această trăsnaie, pentru că atunci când pun diagnosticul de gripă este unul cât se poate de clar. Până şi eu l-am învăţat. Te doare capul, faci febră 39-40 de grade, te dor muşchii ca şi cum ai fi fost bătut. E gripă! N-ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai naibii acasă, să te izolezi, să-ţi suni medicul de familie şi să-i spui ce ai. Medicul de familie îţi spune: ai gripă clinic.

 

Acuma, moda asta, că facem teste dimineaţa, la prânz şi seara, bombardăm camerele de gardă cu zeci de pacienţi, sute de pacienţi, este o aiureală. Nu facem decât să mutăm virusul de colo colo. Ca atare, recomandarea mea clară către toţi oamenii: staţi, fraţilor acasă, căutaţi-vă, sunaţi-vă medicul de familie, nu mai umblaţi după teste de gripă că le faceţi degeaba.

 

80 la sută din ele sunt pozitive, de-adevăratelea, 20 % sunt fals negative. Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi, că n-aveţi gripă când aveţi gripă şi nu vă trataţi? Eu cred că este cazul să ne băgăm minţile în cap şi să ne vedem de treburile noastre.”  - a declarat doctorul Adrian Streinu Cercel.

 

”Culmea, în fiecare an este gripă.” - a mai spus el, ironic, subliniind faptul că populaţia ar trebui să ia măsuri în fiecare an să nu se îmbolnăvească de gripă.

 

De altfel, în ultimele 24 de ore, la Institutul Balş din Capitală s-au prezentat 141 de pacienţi care aveau gripă.

 

Doctorul Streinu Cercel spune că u înţelege de ce unii medii de familie nu vor să prescrie cel mai bun medic ament la ora actuală pentru tratarea gripei. Este vorba despre Oseltamivir, care se vinde sub denumirea de Tamiflu, şi care are efecte pozitive chiar şi la 24 de ore după ce a fost administrat.

 

”Gripa se tratează cu medicamente antivirale şi există un medicament Oseltamivir, care se foloseşte şi în 24 de ore îţi ia ca cu mâna. Ca atare astea trebuie folosite. Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Oseltamivir, că nu vor să prescrie Oseltamivir, că le-a spus cineva că n-au voie să scrie. Domne, hai să ne băgăm toţi minţile în cap. Eu înţeleg medicina defensivă şi că fiecare să facă numai ce e în teritoriul lui, dar într-o astfel de situaţie toată lumea trebuie să pună umărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu, mă rog, Oseltamivir, i-am oprit manifestarea şi transmiterea virusului populaţiei. Şi obţin 2 lucruri: îi merge bine pacientului şi nu mai îmbolnăveşte pe altcineva.” - a mai spus el.

 

Săptămâna trecută s-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelaşi subtip), iar specialiştii se aşteaptă în perioada următoare la o circulaţie mai intensă a virusurilor gripale.

 

Până la data de 12 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit în cadrul campaniei Ministerului Sănătăţii.

 

Gripa începe să se extindă în special în rândul celor cu grad ridicat de risc, printre care şi copiii. Cazurile numeroase au dus la suspendarea orelor de curs timp de trei zile în 9 grădiniţe şi şcoli din Bucureşti.

 

 

 

 

Sursa:www.stirileprotv.ro