Restaurantele McDonald’s şi KFC din toată ţara riscă să nu mai poată servi băuturi cu gheaţă, produse în regim propriu.

 

Este măsura anunţată de comisarii ANPC, după ce au verificat în total 16 francize din Bucureşti şi au descoperit că băuturile erau diluate şi preparate fără autorizaţie.

 

În ceea ce priveşte gheaţa pusă în băuturi, comisarii au descoperit că ambele restaurante foloseau apă de la robinet pentru producerea ei. În plus, în cuburile de gheaţă de la KFC s-au găsit şi trei tipuri de bacterii neconforme.

 

Săptămâna trecută, comisarii ANPC din Capitală s-au autosesizat şi au verificat în total 16 restaurante McDonald’s şi KFC. Comisarii acuză francizele că ar fi produs gheaţă şi băuturi carbogazoase în regim propriu, fără să deţină autorizaţie, aşa că au pus sigiliu pe toate maşinăriile de făcut gheaţă şi au luat probe pe care le-au dus apoi în laborator.

 

Potrivit examenului microbiologic, realizat la un laborator privat, în probele de gheaţă de la KFC s-au găsit trei tipuri de bacterii.

 

Paul Anghel, vicepreşedintele ANPC: „În 5 din dintre cele 7 unităţi verificate s-au găsit în continuare aceste probleme: bacterii coliforme, clostridium, entorococi, lucruri care după părerea noastră sunt de neacceptat. Vor fi încheiate documente prin care li se vor opri maşinile de gheaţă, ca să nu se mai propage infectarea. Vom informa Ministerul Sănătăţii.”

 

În plus, ambele restaurante ar fi diluat însă băuturile mai mult decât era necesar, susţin reprezentanţii ANPC. De exemplu, trei sferturi dintr-un pahar de 0,5 litri ar fi fost umplute cu gheaţă. Peste aceasta, susţin comisarii ANPC, angajaţii turnau un suc produs tot în regim propriu din concentrat, apă de la robinet şi dioxid de carbon.

 

Paul Anghel, vicepreşedintele ANPC: „Pe procedura de diluţie scrie că trebuie să pună 5 părţi de gheaţă, de exemplu, la o anumită cantitate de suc. Ei bine, ei modificau aceste diluţii.”

 

Horia Constantinescu, preşedintele ANPC: „Producerea de băuturi răcoritoare trebuie menţionată în codul CAEN al respectivului operator economic. Este pusă în discuţie modalitatea de realizare a băuturilor răcoritoare altfel decât ar trebui ea şi cum este cerută altor operatori economici.”

 

Referitor la acest aspect, KFC a transmis că Restaurantele KFC din România nu sunt producător de băuturi carbogazoase, ci comercializează băuturi produse de terţă parte (...) care au presetat un sistem de dozaj verificat periodic de către furnizorul respectiv. De asemenea, (...) gheaţa este adăugată în băutură la cererea exclusivă a clientului.

 

În plus, KFC a transmis că a oprit deja maşinile de gheaţă din întreaga ţară şi că a demarat o anchetă internă pentru a determina cauzele care au dus la contaminarea acesteia.

 

„Cu privire la rezultate prezentate de ANPC în spaţiul public, dorim să comunicăm că ne asumăm întreaga responsabilitate şi le cerem scuze clienţilor noştri pentru neplăcerile care ar fi putut să apară”, a precizat KFC într-un comunicat.

 

La rândul său, şi McDonald’s a transmis că deţine toate autorizaţiile şi îndeplineşte toate condiţiile necesare desfăşurării activităţii.

 

„În restaurante, nu este vorba despre un proces de producţie industrial, ambalare şi distribuire prin canale de distribuţie, ci despre o preparare şi o servire a mâncării şi băuturii prin metode certificate pentru consum imediat. Echipamentele pentru prepararea gheţii sunt autorizate, certificate CE, conforme cu normele Uniunii Europene, iar apa provine din surse autorizate. Băuturile sunt produse în conformitate cu reţeta producătorilor, respectând întocmai reţeta provenită de la fiecare dintre aceştia”, a precizat McDonald’s într-un comunicat.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro