Federaţia asociaţiilor de părinţi reacţionează la modul în care gestionează autorităţile cazurile tragice de la Caracal şi Dâmboviţa şi cer Guvernului să descrie “activităţile desfăşurate de instituţii pentru siguranţa şi securitatea copiilor noştri, resursa financiară alocată, locaţia, numărul de participanţi pentru fiecare acţiune de combatere, prevenţie, pază şi ordine publică”. “Chiar nu se mai poate să ne uităm cum îşi dau cu părerea cei care ar trebui, culmea, să ne protejeze”, a declarat preşedintele Federaţiei, Iulian Cristache.

 

Într-o scrisoare publică adresată Preşedinţiei, Guvernului, Ministerului Educaţiei, Ministerului de Interne, Prefectului, preşedinţilor Consiliilor Judeţeane şi primarilor, Federaţia părinţilor cere “imperativ” crearea unei strategii naţionale cu aplicabilitate locală pentru creşterea siguranţei şi securităţii copiilor în şcoli, pe stradă şi în viaţa de familie.

 

Comunicatul integral al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, remis Edupedu.ro:

 

“Semnal de alarmă – Siguranţa copiilor noştri!

 

În atenţia:

Administraţiei Prezidenţiale,

Guvernului României,

Ministerului Educaţiei Naţionale,

Ministerului Afacerilor Interne,

Instituţia Prefectului,

Preşedinţilor Consiliilor Judeţene,

Primarilor din România.

 

Privim cu adâncă îngrijorare cum, prin intermediul ştirilor, aflăm despre dispariţiile copiilor noştri, fie că vorbim despre răpiri, despre crime sau despre orice alt fapt odios.

 

Constatăm că autorităţile locale, judeţene şi naţionale nu sunt capabile să asigure siguranţa copiilor noştri, iar de multe ori acţiunile ulterioare evenimentelor tragice sunt tardive, nedecisive şi fără concluzii într-un timp care să aducă rezolvări fericite.

 

Ne dispar copiii!

Sunt răpiţi şi au loc crime!

Un tablou trist în care noi nu avem voie decât să plângem?

 

Noi, părinţii, organizaţi sub egida Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, facem un APEL către toate instituţiile statului, să aplice în cel mai scurt timp legea şi astfel să găsească soluţii pentru a asigura un climat lipsit de riscuri!

 

Vrem ca noi, părinţii şi copiii României, să fim siguri că ne putem deplasa fără a fi supuşi pericolelor în propria noastră ţară. Iar, pentru a fi siguri de eforturile pe care le depuneţi, vă solicităm ca în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, ţinând cont de reglementările privind siguranţa în unităţile şcolare, dispuse prin Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, Legea 35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant şi Legea 29/2010 de modificare si completare a Legii nr. 35/2007, să descrieţi activităţile desfăşurate de instituţiile dumneavoastră pentru siguranţa şi securitatea copiilor noştri, resursa financiară alocată, locaţia, numărul de participanţi pentru fiecare acţiune de combatere, prevenţie, pază şi ordine publică.

 

Vă solicităm să descrieţi inclusiv activităţile ce se desfăşoară anual cu raportare intermediară.

 

De asemenea, vă rugăm să ne comunicaţi care au fost sumele alocate anual, în ultimii 4 ani, pentru respectarea prevederilor legilor menţionate mai sus.

 

Vă cerem toate aceste lucruri pentru că unul dintre obiectivele principale pentru care Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar militează activ, este cel de a realiza un climat social propice dezvoltării capacităţilor educaţional-culturale ale copiilor, implicării în campanii dedicate sănătăţii fizice şi psihice a lor, stimulării şi ocrotirii populaţiei de vârstă şcolară preuniversitară şi a părinţilor lor. Pentru noi, ca asociaţie, este important acest aspect pentru că este dreptul copiilor noştri să fie educaţi, iar acest proces complex să se desfăşoare într-un mediu sigur şi optim dezvoltării lor armonioase, securizat şi securizat, confortabil şi potrivit vârstei fiecăruia dintre ei!

 

Aşteptăm un dialog aplicat pe această temă, în vederea obţinerii unor rezultate viabile şi urgente şi vă cerem să ţineţi cont că, noi copii şi părinţii, beneficiarii direcţi ai acestor legi, specificate mai sus, din păcate sau din rea-voinţă, nu suntem consultaţi încă în identificarea şi implementarea soluţiilor necesare unui climat de siguranţă şi securitate.

 

Considerăm că avem nevoie de un obiectiv strategic de ţară pentru a ne proteja copiii de orice formă de violenţă şi, astfel, vă cerem imperativ să elaboraţi o strategie naţională cu aplicabilitate locală pentru creşterea siguranţei şi securităţii copiilor în şcoli, pe stradă şi-n viaţa de familie.”

 

 

 

Sursa:www.edupedu.ro