Cazul de la Caracal arată neputinţa unui sistem. La Caracal, în România lui 2019, un copil se presupune că a fost omorât, după ce şi-a anunţat răpirea de 3 ori la 112. Dar sistemul modernizat cu milioane de euro nu a găsit-o la timp. „Şi eu sunt Alexandra” s-a strigat sâmbătă în mai multe oraşe.

Agenţia MEDIAFAX prezintă principalele evoluţii într-un caz care probabil va rămâne în atenţie mult timp de acum încolo:

Ancheta

- Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul dispaţiei Alexandrei Măceşanu, fata de 15 ani din Olt, a fost arestat sâmbătă, după audieri-maraton. Autorul nu şi-a recunoscut faptele, iar în faţa anchetatorilor a spus că a făcut focul în curte, în care au fost găsite resturi umane, doar pentru a se feri de ţânţari. Bărbatul neagă că o cunoaşte pe copilă sau că a transportat-o cu maşina.

- La percheziţiile domiciliare din Caracal, de la casa suspectului, procurorii şi poliţiştii au găsit, în cenuşa aflată într-un butoi metalic, mai multe fragmente de oase calcinate şi 21 bucăţi de dinţi de natură umană. Mai mult, în cenuşă erau inele, iar în maşina bărbatului era un cercel al Alexandrei, identificat de mama ei.

- Poliţiştii au cerut ajutorul scafandrilor pentru a căuta în lacul din apropierea casei suspectului. După circa 9 ore de căutari, scafandrii s-au retras sâmbătă seara. Surse judicare susţin însă că nu au găsit nimic suspect.

- Apelurile Alexandrei la 112 au venit de pe telefonul mecanicului auto, a declarat avocatul numit din oficiu pentru apărarea lui Gheorghe Dincă.

Emoţii

- Alexandru Cumpănaşu, care este preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României şi unchi al victimei, i-a acuzat pe poliţişti că l-ar fi pus pe tatăl Alexandrei să spargă uşile la descinderi, spunându-i că e bun de plată „dacă fata a fugit cu vreunul”.

- Tot sâmbătă s-a aflat că părinţii Alexandrei au fost sunaţi joi de pe un număr privat pentru a li se spune că fata este bine şi a plecat din ţară. În acelaşi fel, în aprilie, bunicul Luizei Mihaela, o tânără de 19 ani şi ea dată dispărută, a fost sunat pentru a i se spune că nepoata lui este bine, în Elveţia.

- Lipsa unui cadavru a alimentat speranţa părinţilor. Mama Alexandrei a declarat că speră ca fiica ei să fie în viaţă, gândindu-se, în primul rând la faptul că suspectul nu a recunoscut nicio faptă.

- Parchetul General a anunţat că autorizaţia de percheziţie a fost emisă la 3:05 şi pusă în aplicare la 6:00 dimineaţa. Un raport al procurorului de caz menţionează că mandatele s-au dat ofiţerului de serviciu de la Poliţie în jurul orei 3:15, acesta spunând că la Poliţie nu mai e nimeni.

- Mătuşa Luizei Mihaela, fata dispărută în aceleaşi circumstanţe ca Alexandra, acuză poliţiştii că atunci când mama şi bunica fetei au mers la postul de la Coşoveni pentru a reclama dispariţia, li s-a spus: „Lăsaţi, doamnă, că am mai avut cazuri şi au găsit fetele după doi ani” .

Noi percheziţii

- Ora 17:00. Gheorghe Dincă, principalul suspect, a fost adus sâmbătă după-amiaza înapoi la casa unde erau rămăşiţele umane. Audierile au durat mai bine de 7 ore, iar la percheziţii a participat şi soţia lui, Elena. Femeia trăieşte în prezent cu un fiu al ei în Deveselu, după ce suspectul a bătut-o crunt în umă cu două săptămâni.

- Una dintre persoanele care îl cunoaşte de mic copil pe Gheorghe Dincă spune despre acesta că este un om extrem de violent. Şi-a lovit copiii în repetate rânduri şi a primit interdicţie să mai plece în Italia, după ce ar fi încercat să o agreseze pe o tânără.

- Oasele găsite în curtea lui Gheorghe Dincă par umane, dar vechi, au declarat surse apropiate anchetei de la Caracal. Se pare că şi cenuşa recoltată este veche, ceea ce îngreunează ancheta.

Proteste

- Ora 19.00. Proteste în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în Capitală. S-a scandat „Şi eu sunt Alexandra”. În Bucureşti, poliţiştii care asigurau ordinea au fost huiduiţi de protestatari.

- La Caracal, în faţa casei unde era audiat suspectul, 200 de oameni strigau „N-aţi făcut nimic”.

- Ora 22.00 este scos Gheorghe Dincă din casa unde se presupune că a avut loc crima. Tensiunea a fost maximă, oamenii scandând „Daţi-i drumul printre noi” şi „Nepăsarea voastră ucide”.

Declaraţii politice, sancţiuni şi decizii

Deşi până la această oră nu există o recunoaştere a faptei, nu există un cadavru, suspectul principal este acuzat de viol şi trafic de minori strict pe baza declaraţiilor telefonice ale Alexandrei, iar o ţară întreagă acuză autorităţile că au intervenit târziu pentru a salva un copil care a reuşit să pună mâna pe un telefon şi să sune de 3 ori la 112.

Sâmbătă au fost şi următoarele declaraţii:

- Serviciul de Telecomunicaţii Speciale anunţă că în cazul Caracal nu au fost inadvertenţe, sincope sau defecţiuni tehnice şi dacă există o problemă este legată doar de comunicarea întârziată. „În urma verificărilor interne, dorim să vă reconfirmăm că au fost respectate prevederile privind operarea şi că nu au fost inadvertenţe, sincope sau defecţiuni tehnice ale echipamentelor sau serviciilor lor în ceea ce priveşte modul de tratare a apelurilor 112”, se arată în comunicatul STS.

- Şeful Poliţiei Caracal, Nicolae Mirea, a declarat că, din punctul său de vedere, poliţiştii au acţionat „perfect” şi nu are ce să îşi reproşeze.

- Şefii Poliţiei Olt sunt anchetaţi în cazul Alexandrei. Şeful Poliţiei Caracal, Nicolae Mirea, a fost demis din funcţie.

- Prefectul Petre-Silviu Neacşu şi subprefectul din Olt, Radu-George Ioniţă, au fost schimbaţi din funcţie, a anunţat ministrul de Interne Nicolae Moga.

- Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ia în calcul posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor în vederea înăspririi drastice a pedepselor pentru crimă, viol şi pedofilie.

- Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor are şedinţă, luni, ora 17.00. Aleşii urmează să îi cheme la audieri pe ministrul de Interne Nicolae Moga, directorul STS Sorinel Vasilca, inspectorul general interimar al Poliţiei Române Florian Dragnea şi fostul şef al Poliţiei Ioan Buda.

Date de context

- Luiza Melencu, prima fată, care a dispărut în luna aprilie 2019, era elevă în clasa a XII-a şi a plecat de acasă în prima jumătate a lunii aprilie pentru a rezolva probleme personale în Caracal şi nu s-a mai întors.

- Miercuri, 24 aprilie, dispare şi Alexandra, o tânără de 15 ani, din Dobrosloveni, iar joi, la ora 11.00, fata reuşeşte să dea primul telefon la 112, unde îşi anunţă propria răpire. Au mai urmat încă două telefoane, iar ultimele cuvinte sunt „Vine, vine”, după care apelul se întrerupe.

- Cu toate acestea, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu reuşeşte să o localizeze, iar operatorul face şi o greşeală, sunând înapoi pe acel număr, lucru care putea să îi fie fatal fetei. Poliţia anunţă că au început căutările la scurt timp, dar aria era destul de mare, iar locaţiile oferite de STS nu erau corecte. Ulterior au apărut informaţiile legate de mandatul de percheziţie şi de faptul că poliţiştii au intrat în casa suspectului abia dimineaţa, deşi puteau să acţioneze cu 3 ore mai devreme.