În fiecare an, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, este sărbătorit de credincioşi pe data de 23 aprilie, însă acest lucru nu se va întâmpla şi în anul 2019. Sfântul Sinod a luat hotărârea de a alege o altă zi pentru a-l cinsti pe marele sfânt, iar la baza acestei decizii se află un motiv foarte bine întemeiat.

 

În 2019 nu îl sărbătorim pe Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie. Care este motivul?

 

Data de 23 aprilie coincide, în anul 2019, cu Marţea Mare, o zi de post şi rugăciune pentru credincioşi. Având în vedere că sărbătoarea pică în Săptămâna Mare, o regulă prezentă în Tipicul cel Mare al Sfântului Sava spune că, în situaţia în care hramul unui sfânt pică în Săptămâna Patimilor, slujba este amânată pentru Duminica Floriilor. Cu toate acestea, Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit nici pe 21 aprilie şi asta pentru că Vecernia săvârşită în cinstea acestuia s-ar fi suprapus cu procesiunea organizată de Florii în toate zonele ţării.

 

Când îl sărbătorim pe Sfântul Gheorghe?

 

Dacă până acum în casele multor români era prilej de sărbătoare pe 23 aprilie, numele de Gheorghe şi derivatele acestuia fiind foarte răspândite în România, în 2019, cei care obişnuiau să îşi serbeze onomastica pe 23 aprilie vor fi nevoiţi să amâne petrecerea cu câteva zile.

 

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe va fi mutată pe data de 29 aprilie, în a doua zi de Paşte, lucru menţionat şi în calendarul creştin ortodox. Sfântul Sinod a luat această decizie atât din motive pastorale, cât şi pentru a da importanţa cuvenită sărbătorii Sfântului Gheorghe. Astfel, în lunea din Săptămâna Luminată vor avea loc două slujbe, vecernia Sfântului Gheorghe şi  “A doua Înviere”, slujba care presupune citirea Evangheliei în 12 limbi.

 

 

 

Sursa: www.avantaje.ro