La aproape trei luni ce când a început noul an şcolar, elevii vor fi, în sfârşit, testaţi. Procedura nu e însă obligatorie, iar şcolile au pasat responsabilitatea părinţilor. Pe internet au apărut deja anunţuri de vânzare a kiturilor cu teste cu salivă.

 

Majoritatea şcolilor au optat ca testarea să fie făcută acasă, de părinţi, de două ori pe săptămână.

 

În ceea ce priveşte comunicarea rezultatelor, nu este o decizie unitară, fiecare şcoala decide cum să facă. Astfel, unele şcoli vor să afle rezultatul doar dacă este pozitiv, altele au cerut toate rezultatele, iar altele au solicitat părinţilor să treacă şi data pe testul respectiv, pentru a se asigura că rezultatul nu va fi trimis de două ori.

 

Test de salivă vândut pe internet

Pentru că testarea nu e obligatorie, unii părinţi au ales să nu o facă. Pe internet, au început să fie deja comercializate aceste kituri cu teste pe baza de salivă.

 

Test de salivă vândut pe internet

 

"Eugen Ilea, preşedinte pentru Bucureşti al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar, a declarat la Digi24 că, în opinia lui procedura nu va avea rezultatul scontat.

 

Autorităţile nu au gândit această activitate de testare în unităţile şcolare cum o fac celelalte state.

 

Nemulţumirea noastră este dată de faptul că în familie nu ajunge pachetul nedesigilat, astfel că aceste teste ar putea fi compromise atunci când sunt manipulate de mai multe mâini.

 

Plus că avem aceste teste doar pentru săptămâna aceasta", a spus el.

 

Folosirea testelor pentru salivă la şcoală are încă multe necunoscute, atât pentru părinţi, cât şi pentru elevi.

 

Cine semnează pentru primirea testelor?

Nu există o procedură stabilită. Elevii de liceu primesc testele de la profesori, în cazul copiilor de gimnaziu testele le sunt înmânate părinţilor.

 

Unora li s-a cerut să semneze pentru ele, însă sunt şi situaţii în care testele le-au fost puse elevilor mici în ghiozdan pentru a fi duse acasă.

 

Cine verifică dacă testele sunt făcute corect?

Una dintre cele mai mari îngrijorări este cine va verifica dacă testele sunt sau nu bine făcute?

 

În unele şcoli testarea se va face în clasă,  dar cele mai multe şcoli au decis ca elevii să se testeze acasă, astfel că adultul care supraveghează procedura trebuie să se asigure că testul este folosit corect.

 

Testarea se bazează pe buna-credinţă a părinţilor. Dar cine garantează că un părinte trimite rezultatul corect al testului? La această întrebare autorităţile spun că fac apel la responsabilitatea părinţilor, să se asigure că elevii se testează de două ori pe săptămână şi să comunice rezultatul întocmai.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro