O nouă aplicaţie vine în ajutorul persoanelor care se trezesc cu actul de identitate expirat.

 

În premieră naţională, cei de la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei din Iaşi au lansat serviciul “Alertă de Identitate”.

 

Astfel, oamenii vor fi anunţaţi prin SMS când să-şi reînnoiască documentul.

 

Numai în judeţul Iaşi, 18.000 de oameni sunt în situaţia în care actul de identitate nu mai este valabil.

 

Cine doreşte să primească notificare, trebuie să bifeze pe cerere că este de acord cu prelucrarea datelor personale. Apoi, înainte cu 3 luni de expirarea buletinului de identitate va primi un mesaj în care este atenţionat. În acest fel, cetăţeanul scapă de suprize neplăcute şi nici nu va primi amendă.

 

Oamenii spun că aceasta aplicaţie este binevenită.

 

Autorităţile spun că din totalul de cereri depuse pentru întocmirea unui act de identitate, 47% sunt pe motiv că a expirat. Iar 70% dintre persoanele care se prezintă în audienţă, solicită eliberarea actului în regim de urgenţă.

 

Marius Bodoga, director executiv Direcţia de Evidentă a Populaţiei: “Oamenii în tumultul cotidian uită să verifice data de expirare a actului de identitate şi află în ipostaze din ce în ce mai neplăcute, de exemplu, la semnarea unui act notarial, la legitimarea unui organ de poliţie sau mai rău la trecerea frontierei sau depunere dosar căsătorie.”

 

Deşi nu au trecut decât 3 luni şi jumătate din acest an, deja o mie de persoane au fost amendate în judeţul Iaşi pentru neregului legate de actul de identitate.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro