Părintele care a revenit la muncă după încetarea concediului de creştere a copilului şi intră într-un nou concediu de acest fel, în mai puţin de 12 luni de la finalizarea concediului anterior, va beneficia de o indemnizaţie de creştere a copilului ce nu va putea fi mai mică decât cea primită în cazul primului născut.

 

Un proiect de lege în acest sens, a fost adoptat de Senat luna trecută, iar astăzi şi Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional al Parlamentului, l-a adoptat, urmând a fi trimis acum spre promulgare preşedintelui Iohannis.

 

Potrivit autorilor proiectului, practica arată că dacă o persoană care, după încetarea concediului de creştere a copilului, se reîntoarce la muncă şi realizează venituri supuse impozitului, iar în 12 luni intră din nou în concediu pentru creşterea copilului, va primi o indemnizaţie de creştere a copilului mai mică decât în cazul copilului anterior.

 

Astfel, părintele este descurajat în a se angaja într-o nouă sarcină în perioada imediat următoare după concediul de creştere a copilului anterior, din motive economice bine întemeiate.

 

Prin urmare, proiectul votat de Parlament stabileşte că dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primite pentru copilul anterior, atunci va fi acordată indemnizaţia lunară primită în cazul primului copil. 

 

Autorii proiectului au mai constatat că dacă unul din părinţi nu solicită concediul de 1 lună pentru creşerea copilului, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului în cazul celuilalt părinte se reduc cu o lună.

 

”În practică, ne lovim deseori de situaţia în care angajatorul, ori nu aprobă acest concediu de o lună pentru creşterea copilului, ori dispune încetarea raportului de muncă sau de serviciu după revenirea definitivă a salariatei/salariatului”, susţin autorii proiectului.

 

Prin urmare, proiectul reglementează în mod explicit obligativitatea angajatorului de a aproba concediul de 1 lună pentru creşterea copilului, precum şi interdicţia angajatorului de a dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în această perioadă şi implicit pe o perioadă de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului.

 

O altă prevedere a proiectului stabileşte exonerarea de la plata debitelor create în sarcina beneficiarilor indemnizaţiei pentru creşterea copiilor, care au realizat venituri supuse impozitului pe venit, le-au declarat la organele fiscale competente, au achitat impozitele şi taxele prevăzute de legislaţia fiscală şi se încadrează în plafonul prevăzut de actul normativ în acest sens.

 

 

 

Sursa: www.profit.ro