Vacanţa de iarnă ia sfârşit luni, 14 ianuarie, când elevii se reîntorc la cursuri după trei săptămâni de pauză. Nu o vor face pentru mult timp, pentru că la finalul lunii îi aşteaptă o nouă vacanţă, cea care marchează încheierea semestrului I de studii din anul şcolar 2018-2019.

Vacanţa de iarnă a elevilor a început la 22 decembrie 2018 şi se încheie duminică, 13 ianuarie.


Odată cu reluarea cursurilor trebuie să fim pregătiţi şi de greu suportabilele blocaje în trafic la orele de vârf. De asemenea, medicii avertizează că revenirea copiilor în colectivităţi în această perioadă va duce la o creştere semnificativă a numărului de îmbolnăviri, aflându-ne în plin sezon al virozelor şi gripei.

Până la vacanţa intersemestrială, care începe la 4 februarie şi durează o săptămână, elevii vor mai avea o zi de „pauză” joi, 24 ianuarie, când e zi liberă, pentru că este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române. Cum ziua liberă cade joi, mulţi îşi pun întrebarea dacă Guvernul nu va da cumva liber pentru bugetari şi vineri, 25 ianuarie, aşa cum a făcut de Crăciun şi Revelion, caz în care elevii şi părinţii lor (dacă lucrează în domeniul bugetar) s-ar putea alege cu încă o minivacanţă de patru zile.

Începe apoi ultima săptămână din semestru, care este consacrată de obicei încheierii mediilor şi clarificării situaţiei şcolare.

Elevii revin la şcoală pentru semestrul al doilea luni, 11 februarie.

Va urma după aceea vacanţa de primăvară, care include perioada Paştelui (catolic: 21 aprilie, ortodox: 28 aprilie), dar şi ziua de 1 Mai, care era liberă: vacanţa de primăvară: 20 aprilie - 5 mai 2019.

Mult aşteptata vacanţă de vară este programată în intervalul 15 iunie - 15 septembrie 2019.

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climatice şi de specificul zonei şi al şcolii, inspectoratele şcolare judeţene pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor şcolare. Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situaţii obiective de urgenţă (intemperii, epidemii, calamităţi naturale) nu se poate realiza în perioada vacanţelor şcolare.