Specialiştii SRI anunţă că, în 2018, mai multe instituţii importante din România au fost ţinta unor atacuri cibernetice repetate.

 

Atacurile masive au venit din Estul Europei, în cadrul unor campanii în care s-au investit sute de milioane de euro, cu scopul de a fura informaţii, date şi documente nepublice care ar putea fi folosite împotriva ţării noastre.

 

În spatele acestor atacuri au stat chiar şi 2.000 de servere.

 

Conform surselor Ştirilor ProTV, Ministerul Afacerilor Externe este una dintre instituţiile care au căzut victime. Grav este că nimeni nu ştie cu exacitate ce date au fost sustrase şi ce impact pot avea asupra politicilor externe.

 

Specialiştii SRI au folosit inteligenţa artificială pentru a detecta aceste malware-uri, altfel extrem de greu de depistat. Concret, au dezvoltat un program care a reuşit să înregistreze eventuale anomalii de comportament în reţea.

 

Şi s-a dovedit o idee inspirată, pentru că au reuşit să depisteze zeci de atacuri de complexitate medie sau mare cu efecte pe termen mediu şi lung.

 

Asta înseamnă că oricând datele culese de la noi pot fi folosite pentru a ne pune într-o poziţie defavorabilă sau să ne creeze dificultăţi majore într-o eventuală negociere cu alte state, de pildă, lansând în spaţiul public poziţia sau rapoartele României, nepublice, în anumite situaţii.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro