Specialiştii Institutul Naţional de Criminalistică au făcut 20.000 de expertize în 2016 şi au analizat peste un milion de probe ridicate la cercetări la faţa locului sau la percheziţii, care au ajutat la prinderea a peste 25.000 de persoane suspectate de aproximativ 17.600 de infracţiuni, potrivit Poliţiei Române.
Criminalişti au făcut 115.775 de cercetări la faţa locului, de la care au rămas în evidenţă pentru valorificare 671.278 de urme. De asemenea, au participat la 89.918 de percheziţii, acţiuni în dosare de corupţie şi conexe acestora, reconstituiri, experimente judiciare şi recunoaşteri din grup, de la care au fost ridicate
În baza acestor probe au fost identificate 25.912 persoane care au participat la săvârşirea a 17.618 de fapte, arată Poliţia Română
Totodată, în laboratoarele criminalistice ale Poliţiei Române au fost făcute 19.491 de expertize şi constatări criminalistice, fiind supuse examinării 431.788 de probe.
Prin Sistemul AFIS, baza de date naţională de identificare dactiloscopică, în anul 2016 au fost examinate 8.162 de fişe dactiloscopice şi 668 de urme papilare trimise de state membre, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, fiind identificate 1.525 de persoane şi 12 cadavre. Alte 20 de persoane au fost identificate prin alte canale de comunicaţii.
La nivel naţional, prin intermediul Institutului Naţional de Criminalistică au fost obţinute 9.284 de identificări de persoane.
Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare stochează în prezent 40.985 de profile genetice, prelevate de la persoane condamnate, suspecte, dispărute sau cadavre, precum şi urme de la faţa locului rămase neatribuite.
Astfel, în anul 2016 au fost realizate 1.565 de identificări de persoane, dintre care 968 prin schimbul de date prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională şi 597 la nivel naţional.
La data de 1 septembrie 2016 a fost operaţionalizat noul Sistem Naţional de Identificare Biometrică (NBIS), un proiect conceput de un grup de experţi criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică şi ofiţeri specialişti din cadrul Direcţiei de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţii a Poliţiei Române.
Prin acest sistem sunt furnizate datele de identificare ale persoanelor condamnate, despre amprente papilare, profil ADN şi fotografii de semnalmente, necesare examinării şi identificării criminalistice a persoanelor, autorilor de infracţiuni, cadavrelor sau persoanelor cu identitate necunoscută, persoanelor dispărute şi victimelor dezastrelor naturale.
Activitatea în domeniul criminalistic desfăşurată de Poliţia Română se desfăşoară la standarde europene, în prezent, la nivel naţional existând 27 de servicii criminalistice acreditate.