Senatul a adoptat luni, în calitate de primă cameră sesizată, modificarea legii privind executarea pedepselor (legea 254/2013) în sensul introducerii posibilităţii ca infractorii condamnaţi pentru fapte fără violenţă să facă închisoare la domiciliu, după ce Curtea Constituţională a respins parţial proiectul.
Cea mai importantă modificare adusă legii, la iniţiativa senatorilor PSD, prevede că şi infractorii care primesc până la 5 ani de închisoare cu executare pot sta acasă, fără niciun fel de supraveghere.
Astfel, la articolul 38 al legii a fost introdus alineatul 12:
Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenţiei la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată:
a) nu are rapoarte de abateri disciplinare;
b) are o pedeapsă care nu depăşeşte 5 (cinci) ani.
De asemenea, senatorii au mai decis ca infractorii condamnaţi la închisoare de până în 18 luni vor executa pedeapsa la domiciliu. Prevederea iniţială era de un an (vezi aici forma legii adoptată de Senat).
Un alt amendament vizează posibilitatea închisorii la domiciliu a persoanelor condamnate la până la 10 ani de închisoare dacă au în întreţinere minori. Articolul 38 indice 2, alineatul 1:
- ”Regimul detenţiei la domiciuliu se aplică şi persoanelor cu închisoarea de până la 10 ani, aplicate femeilor însărcinate, persoanelor care au în întreţinere minori, dacă acestor persoane nu li s-au interzis drepturile părinteşti înaintea pronunţării unei hotărâri de condamnare definitive”.
Iniţiată de PSD, posibilitatea introducerii executării la domiciliu a pedepsei cu închisoarea a fost adoptată iniţial de Parlament pe 6 iunie, dar măsura a fost contestată la CCR de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi declarată parţial neconstituţională.
Senatul a adoptat luni actul normativ cu 102 voturi ”pentru”, 14 voturi ”împotrivă” şi 3 abţineri. PSD, ALDE şi UDMR au împreună 92 de senatori, PNL are 25, iar USR 13. Asta înseamnă că pentru a se ajunge la numărul total de 102 voturi ”pentru” s-au pronunţat în favoarea proiectului inclusiv senatori din opoziţie.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, pe 21 iunie, în primă instanţă la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman.
Curtea Constituţională s-a mai pronunţat o dată, la sesizarea PNL şi USR, pe această măsură de executare la domiciliu a pedepselor privative de libertate şi a declarat legea neconstituţională în ansamblu.
Sursa: www.g4media.ro