Cazarea în căminele din Complexul Regie şi Leu, care aparţin Univerisăţii Politehnica Bucureşti, se scumpeşte, potrivit unui anunţ de pe site-ul instituţiei. Este vorba despre creşteri între 50 şi 300 de lei pe lună, pentru fiecare student. Decizia vine după ce universităţile au cerut şi primit bani de cazare şi de la Guvern, tocmai pentru a nu majora tarifele, potrivit anunţului făcut de ministrul Educaţiei.

Tarifele aprobate de Consiliul de Administraţie al UPB pentru luna octombrie 2020 sunt următoarele:

  • pentru căminele P2-P11, P14, P15, P16, P17, P18, P21-P27, Leu A – suma de 250 lei de student;
  • pentru căminul P20 – 390 lei;
  • pentru căminul C Leu – 300 lei;
  • pentru căminele P12, P19 si D Leu – 600 lei plus costurile utilităţilor, ceea ce depaşeşte media consumului căminului.

Aceste tarife vin după ce pentru anul universitar 2019-2020 preţurile chiriilor plătite de studenţi în aceste cămine erau următoarele, potrivit declaraţiei de anul trecut a purtătorului de cuvânt al UPB:

  • căminele cu două locuri în cameră 290 de lei/lună
  • căminele cu patru locuri în cameră 200 de lei/lună

Anunţul privind creşterea tarifelor de cazare pentru studenţii de la Universitatea Politehnica Bucureşti vine după ce ce ministrul Educaţiei a anunţat că “pentru a se putea implementa şi asigura măsurile de distanţare fizică în spaţiile de cazare existente şi în spaţiile de servire a mesei, am decis creşterea subvenţiei pentru cămine-cantine cu 10%”

 

“Sumele se alocă proporţional cu numărul de unităţi de subvenţie (studenţi echivalenţi unitari), în baza unei metodologii propuse de către Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior. Această măsură vine în completarea alocării, din fonduri europene, a sumei de 10 milioane de euro pentru universităţi, în vederea achiziţiei de dezinfectanţi, echipamente sanitare de protecţie, inclusiv pentru zona de cămine-cantine”, potrivit ministrului.

 

Decizia ministerului de a da bani în plus universităţilor vine după ce acestea au cerut majorarea alocaţiei pentru cazare, prin Consiliul Naţional al Rectorilor, motivând solicitarea tocmai pentru a nu majora tarifele de cazare pentru studenţi.

 

“În condiţiile în care numărul de studenţi ce vor fi cazaţi se va reduce semnificativ ca urmare a restricţiilor impuse de nevoia de distanţare fizică în contextul situaţiei epidemiologice, se solicită creşterea subvenţiei pentru cămine-cantine, pentru a evita, pe de o parte majorarea tarifului de cazare pe care un student va trebui să îl achite, pe de altă parte, acumularea de deficite bugetare semnificative, ţinând cont de faptul că o serie întreaga de costuri pentru întreţinerea căminelor va rămâne constantă în perioada următoare”, scrie în Rezoluţia adoptată după întâlnirea rectorilor de la Braşov, de săptămâna trecută.

 

 

 

 

Sursa: www.edupedu.ro