Proiect unic in Romania implementat de Rotary Club Cluj-Napoca la  Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din oras: echipamente IT de  ultima generatie cu care a fost dotat laboratorul de informatica  permit elevilor nevazatori sa foloseasca computerul la maxima  capacitate si sa tipareasca informatia in braille.

 

In urma cu cativa ani, era greu pentru oricine sa isi imagineze ca un  nevazator ar putea “citi” publicatii online sau ca ar putea accesa  motoarele de cautare pentru a descarca informatii utile. Ceea ce parea  o utopie a devenit insa posibil datorita tehnologiei.

 

Elevilor de la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere li s-a  deschis o noua lume, virtuala.

 

Noile lor calculatoare au monitoare mari, tastaturi cu caractere  marite si software specializat care citeste informatia de pe ecran  prin intermediul unei voci sintetice. Pentru liceu, ar fi fost dificil  sa achizitioneze astfel de echipamente: pretul unui display braille se  ridica la 3 000 de euro, iar o imprimanta care permite conversia şi  tipărirea automată a documentelor in braille precum şi imprimarea  imaginilor grafice tactile costa nu mai putin de 7 000 de euro.

 

Două afisaje electronice performante pot fi utilizate pentru conversia  automată a textului de pe ecranul calculatorului sau al telefonului  mobil in scrierea braille. Pentru redarea fisierelor multimedia,  laboratorul are in dotare un sistem audio 5.1 performant, proiector  wireless si ecran de proiectie de dimensiune mare.

 

De asemenea, fiecare calculator este dotat cu casti si difuzoare  pentru redarea sunetului vocii sintetice. Sistemul multimedia permite  redarea automată a vocii sintetice dintr-un calculator in incinta  laboratorului simultan cu proiectarea imaginii de pe ecran facilitând  desfasurarea activitatilo didactice.

 

La evenimentul de inaugurare a laboratorului IT au participat  conducerea liceului, membri Rotary Club Cluj-Napoca, viceguvernatorul  Districtului 2241 România şi Republica Moldova, Martha Maria Mocanu,  presedintele Rotary Pécs (Ungaria), Mátyás Tibor, si unul dintre  colegii acestuia, Szabó László, precum si coordonatorul de proiect din  Rotary Club Budapest-City, Henning Sorknaes, precum si inspectorul  şcolar general Valentin Cuibus.

 

Directorul Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca,  Ramona Ionela Muresan, a declarat ca astfel de echipamente nu mai  exista la alte unitati de invatamant din tara.

“Ne dorim ca elevii nostri sa se poata integra profesional cu succes,  sa aiba o viata sociala asa cum o avem noi toti, dincolo de limite, de  dizabilitate. Pana acum existau limitari in ceea ce priveste accesul  la informatie, insa datorita proiectului Rotary Cluj-Napoca am adus  mai multa normalitatea la liceul nostru”, a declarat Ramona Ionela  Muresan.

 

“Cineva a spus ca informatia inseamna putere. Haideti sa facem din  acesti copii adulti puternici, apti de a lupta cu vicisitudinile  vietii. Cine stie, poate printre ei se ascunde un alt Stephen  Hawking”, a declarat presedintele Rotary Club Cluj-Napoca, Emeric Fülöp.

 

“Ii felicit pe cei de la Rotary pentru ceea ce au reusit sa realizeze,  sunt multe alte proiecte in care au fost si in care sunt implicati.  Prin aceasta investitie, vom aduce mai aproape copiii de normalitate,  sa aiba mai usor acces la informatie si la tot ceea ce e nou, lucru  care era dificil cu dotarile pe care le aveau”, a declarat si  inspectorul şcolar general Valentin Cuibus, prezent la eveniment.

 

De noile echipamente IT vor beneficia cei peste 200 de copii si tineri  cu deficiente de vedere proveniti din Cluj si alte 20 de judete din  România, care invata in cadrul Liceului special pentru Deficienti de  Vedere din Cluj. Investitia de 35 000 de euro este rezultatul unui  Global Grand la care, pe langa Rotary Club Cluj-Napoca, au mai  participat Rotary Club Walwaijk Olanda, Rotary Club Pecs si Rotary  Club Budapesta City - Ungaria, precum si Rotary Club Smoke Hill – SUA.