Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat a confirmat informaţia privind sprijinul acordat de Ministerul Apărării în vederea continuării anchetelor epidemiologice prin implicarea unui număr de 600 de militari. Arafat a subliniat că intervenţia militarilor e un pas binevenit şi că şi alte state au apelat la ajutor militar.

 

„Implicarea militarilor este o propunere despre care s-a mai vorbit. De ceva timp premierul Nicolae Ciucă a propus această soluţie. (…) A fost acceptată de Ministerul Sănătăţii mai ales că nu suntem singura ţară care a beneficiat de ajutor militar. Este un pas binevenit. Se va face un instructaj militarilor, iar ei se vor putea implica în realizarea anchetelor epidemiologice. Dacă sunt instruiţi, vor şti ce au de făcut şi în felul acesta vom putea creşte baza noastră de date”, a comentat Arafat, într-o intervenţie la B1Tv.

 

Chestionat despre faptul că numărul de cazuri de infecţii cu covid n-a scăzut în zone care au fost carantinate, Arafat a explicat că problema persistă în trei locuri: Bucureşti, Ilfov şi Constanţa.

 

„Din păcate, avem aceeaşi incidenţă în Bucureşti, Ilfov şi Constanţa. Doar în aceste locuri s-a constatat că impactul carantinei nu a fost acelaşi ca în alte oraşe carantintate, precum Sibiu, Cluj sau Maramureş. Trebuie să verificăm de ce nu am avut rezultate similare. În toate celelalte locuri carantinate, măsurile impuse au avut efect şi incidenţa infecţiilor a fost în scădere. Probabil că în locurile în care incidenţa a rămas aceeaşi, nu s-au respectat regulile (…) Atunci, trebuie intensificate controalele”, a comentat Arafat.

 

Şeful DSU a mai spus că lumea trebuie să înţeleagă că aducerea vaccinului în ţară nu va coincide cu momentul eliminării definitive a epidemiei  de covid şi că numărul cazurilor poate creşte concomitent cu procesul de vaccinare a populaţiei. „Vor exista luni în care se vor înregistra valuri noi de cazuri de infecţii, în timp ce se derulează şi vaccinarea. Lanţul de infectare se va întrerupe de abia după ce vom avea 60-70% din populaţie vaccinată. Deci un impact pozitiv al vaccinului l-am putea vedea de abia prin vara anului viitor, dar acum este greu de anticipat. Ce vreau să se reţină e faptul că oamenii trebuie să se informeze corect şi să aibă încredere că vor primi toate informaţiile necesare şi corecte în privinţa acestui vaccin (…)”, a comentat Arafat.

 

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro