Reţeaua de medicină şcolară, cândva bine pusă la punct în ţara noastră, este tot mai aproape de eşec.

De pildă, la Constanţa s-a ajuns în situaţia în care există un singur medic la 4.000 de elevi. Şi nu doar aici este mare nevoie de doctori. Dacă la oraşe mai găsim un medic care aleargă de la o şcoală la altă, în mediul rural situaţia este şi mai grea.

Când apar probleme, elevii şi profesorii apelează la sistemul de urgenţă 112 şi solicită ambulanţe, chiar dacă nu se impune deplasarea unei autospeciale.

În Constanţa, sunt doar 26 de medici de cabinet şcolar şi 18 stomatologi care deservesc peste 110 mii de copii din unităţile de învăţământ de stat. Într-unul dintre puţinele licee care au cabinete cu medic şi asistenţă, învaţă peste o mie de elevi. Acelaşi doctor are în grijă alte patru licee.

Salariile pentru cei care aleg cabinetele şcolare pornesc de la 3.400 de lei, în funcţie de specializare, şi pot ajunge la 4.200 de lei. Administraţiile locale au scos posturi la concurs, dar niciun medic nu s-a arătat interesat.

În localităţile mici, situaţia este şi mai gravă. La Tuzla, în judeţul Constanţa, şcoală a rămas de mult fără medic.  Reţeaua de medicină şcolară, înfiinţată în 1970, resimte dramatic criză de personal, din ultimii ani.