Ministerul Justiţiei (MJ) anunţă că în perioada imediat următoare vor fi începute procedurile de transfer al cetăţenilor români condamnaţi în Danemarca, la solicitarea autorităţilor daneze, după ce au fost luate mai multe măsuri pentru a reduce supraaglomerarea din penitenciare.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de către reprezentanţii Ministerului Justiţiei, problematica transferului în România pentru cetăţenii români condamnaţi în Danemarca este una recurentă pe agenda cooperării judiciare bilaterale dintre cele două state, amplificată în contextul unor recente decizii ale Curţii Supreme din acest stat, prin care se refuză transferul respectivelor persoane din Danemarca în România, motivat de condiţiile de detenţie.
Conform sursei citate, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a prezentat la Consiliul JAI (sesiunea justiţie) de la Luxemburg mai multe măsuri adoptate la nivel naţional care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi diminuarea fenomenului supraaglomerării din penitenciare, pentru aplicarea hotărârii pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului pronunţată la 25 aprilie 2017 în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României.
Abordarea autorităţilor române sub acest aspect este una pe două planuri: cel legislativ şi, respectiv, cel administrativ, al infrastructurii spaţiilor de detenţie, spune MJ.
În ceea ce priveşte planul legislativ, o măsură importantă este cea care consacră aşa-numitul ”recurs compensatoriu” care va produce efecte începând cu 19 octombrie, cu impact asupra capacităţilor de detenţie din penitenciare.
”Tot în domeniul execuţional penal, este avută în vedere şi executarea pedepsei sau a unei fracţii din pedeapsă sub supraveghere cu brăţară electronică, un proiect de lege cu acest obiect fiind în prezent în lucru la Ministerul Justiţiei. De asemenea, un proiect de lege privind graţierea se află în procedură legislativă parlamentată, fiind la acest moment în dezbatere în camera decizională a Parlamentului”, mai spun reprezentanţii MJ.
Cât priveşte planul infrastructurii, ministrul român al Justiţiei s-a referit, exemplificativ, la aprobarea de construire a două penitenciare noi, extinderea capacitatăţii de cazare cu pavilioane noi, renovarea spaţiilor de detenţie existente.
”În baza acestor recente dezvoltări la nivel naţional, problema transferului cetăţenilor români condamnaţi din Danemarca în România îşi poate găsi o soluţionare rapidă, cu respectarea cerinţelor legale şi a standardelor europene în materia condiţiilor de detenţie. În concluzie, în perioada imediat următoare se vor demara procedurile de transfer, la solicitarea autorităţilor daneze, în baza cadrului juridic procedural aplicabil”, mai spun reprezentanţii MJ.
Potrivit acestora, la nivel de experţi, au fost stabilite contacte pentru iniţierea corespondenţei necesare între cele două ministere.
”Luând act de faptul că o problematică similară este ridicată şi pe agenda cooperării judiciare române în relaţia cu alte state membre ale Uniunii Europene, Ministerul Justiţiei va proceda în acelaşi mod şi în celelalte cazuri”, se mai arată în comunicat.
Condiţiile de detenţie din penitenciarele din România contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi arată o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, a decis, în 25 aprilie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
România avea la dispoziţie şase luni pentru a stabili un calendar de rezolvare a situaţiei din închisori, iar CEDO a lăsat statului dreptul de a stabili ce demersuri trebuie să facă pentru a rezolva problemele, precizând, însă, că, dacă statul nu poate garanta fiecărui deţinut condiţii de detenţie conforme Articolului 3 din Convenţie, atunci recomandă reducerea numărului de persoane din penitenciare.
CEDO a decis că România trebuie să plătească, în total, 16.000 de euro despăgubiri morale şi 1.850 de euro cheltuieli de judecată, după ce instanţa europeană a fost sesizată de Daniel Arpad Rezmiveş, Laviniu Moşmonea, Marius Mavroian şi Iosif Gazsi în legătură cu condiţiile din închisorile din România.
Reclamanţii s-au plâns, printre altele, de supraaglomerarea din celule, de insuficienţa instalaţiilor sanitare şi de lipsa de igienă, de calitatea scăzută a hranei, de şobolani şi insecte în celule.
Instanţa europeană a decis să aplice în acest dosar o hotărâre pilot, estimând că situaţia reclamanţilor arată o problemă generală care îşi are originea într-o disfuncţionare structurală proprie sistemului carcelar român. În aceste condiţii, CEDO cere României să implementeze măsuri care să diminueze supraaglomerarea din închisori şi să amelioreze condiţiile de detenţie.
Ministerul Justiţiei anunţă că va începe procedura pentru transferul cetăţenilor români condamnaţi în Danemarca
18 octombrie 2017
- citeşte totul despre:
- minister,
- justitiei,
- danemarca,
- romani,
- penitenciare





Din aceeaşi categorie:
Legea salarizării, completată prin OUG: Indemnizaţie de hrană pentru personalul sanitar
(7 decembrie 2017)
257 vizualizări
Noul cod rutier: Amendă de 1000 de euro pentru şoferii prinşi băuţi la volan
(7 februarie 2015)
178 vizualizări
Noi plafoane la energie, decise în coaliţie pentru anumite categorii. De ce facilitate vor beneficia cei care primesc facturile cu întârziere
(15 noiembrie 2022)
19 vizualizări
Noul Cod fiscal a trecut de Parlament
(3 septembrie 2015)
60 vizualizări
INCREDIBIL! PNL scoate "specialiştii" în faţă! Noul manager al unui spitalul,patron de firmă de pompe funebre!
(18 mai 2020)
512 vizualizări
Vremea se schimba radical: Informare meteo de furtuni valabila pentru toata tara
(13 august 2019)
193 vizualizări
O româncă "descurcăreaţă" a înşelat un italian cu peste o jumătate de milion de euro
(5 iunie 2019)
139 vizualizări
MAI: Forţele de ordine vor asigura paza în zona clubului Bamboo în perioada următoare. Clădirea va fi dezafectată total
(22 ianuarie 2017)
429 vizualizări
Dezbatere cu privire la Legea salarizării. Reprezentant ANAF: Îmi e ruşine cu salariu de 4000 lei / Ministrul Muncii, în replică: Eu atât aveam ca primar
(19 mai 2017)
112 vizualizări
Inginerul român răpit în iulie în Libia apare într-un clip publicat de răpitor pe Facebook! VIDEO
(27 august 2018)
298 vizualizări
Copii atacaţi de urs, la marginea unei păduri din Sibiu
(19 aprilie 2022)
14 vizualizări
DNA a început urmărirea penală în cazul chelneriţei angajate pe un post de inginer la Apele Române. Şase persoane puse sub acuzare
(27 aprilie 2021)
186 vizualizări
Guvernul se pregăteşte de momentul în care spitalele nu vor mai avea capacitatea de a interna decât cazurile medii şi severe de coronavirus, gestionarea cazurilor uşoare urmând a fi preluată de medicii de familie.
(15 octombrie 2020)
122 vizualizări
Poliţia Română: 39 de conducători auto care circulau cu viteză excesivă pe autostrăzi, depistaţi într-o săptămână
(20 martie 2018)
439 vizualizări
Şcolile cu procent de vaccinare 100% ar putea să solicite prezenţă fizică 100% indiferent de scenariul în care funcţionează – anunţă ministrul Educaţiei
(27 aprilie 2021)
48 vizualizări
Prostituţia din România, în vizorul autorităţilor: ce se va schimba în hoteluri
(2 septembrie 2019)
146 vizualizări
O companie americană va deveni al treilea producător de gaze din România
(27 septembrie 2014)
118 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Industria serviciilor financiare trece printr-o transformare semnificativă,
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Misterul nedesluşit al piramidelor de la Şona
Autor: Cristina IANCU - 2 aprilie 2025
-
Istoria Atenei
Publicat la data de 28 martie 2025
-
Cele mai periculoase destinaţii turistice pentru femei
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Fructele cu cele mai puţine calorii. Poţi să mănânci oricât, nu te îngraşi
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Lucruri inedite despre mere
Publicat la data de 28 martie 2025
-
Troler de cabină – Partenerul perfect pentru călătorii uşoare şi confortabile
Publicat la data de 2 aprilie 2025