În jur de 20 de angajaţi ai companiei “Roşia Montană Gold Corporation” s-au blocat, miercuri, în galeria Cătălina-Monuleşti, aceştia solicitând aprobarea proiectului minier de la Roşia Montană.
Galeria Cătălina-Monuleşti păstrează urme de exploatare şi artefacte din mai multe perioade istorice, inclusiv romane. Aceasta a fost supusă în ultimii ani unor lucrări intense de consolidare, iniţiate de compania RMGC. Circa trei sute de angajaţi ai companiei “Roşia Montană Gold Corporation” şi localnici s-au adunat miercuri într-un protest autorizat, pentru a doua zi consecutiv, în centrul istoric al localităţii, pentru a cere aprobarea proiectului de lege privind mineritul în zonă. Organizatorii manifestaţiei au solicitat aprobare pentru organizarea protestului timp de o lună, între orele 10 şi 21.
Dotaţi cu zeci de steaguri tricolore, participanţii au preluat de la protestatarii din Piaţa Universităţii din Bucureşti, care se opun proiectului minier de la Roşia Montană, modelul PET-urilor umplute cu pietricele, pentru a face zgomot. Au scandat lozinci în favoarea proiectului minier. “Vrem să muncim aici, la Roşia Montană”, “Jos şomajul”, “Vrem să trăim din minerit”, “Mineritul este pâinea noastră”, “Ne-am săturat de atâta aşteptat” şi “Vrem locuri de muncă ACUM” sunt câteva din mesajele afişate pe pancartele purtate de către participanţii la manifestaţie.
“Rata şomajului în comuna Roşia Montană, care numără 3.000 de locuitori, este de circa 20%”, a declarat primarul Eugen Furdui. “La RMGC lucrează în jur de 500 de oameni, majoritatea din Roşia Montană şi împrejurimi, aceştia fiind angajaţi pe perioadă determinată, respectiv pe perioada a trei luni. În cazul în care, la sfârşitul lunii septembrie, contractele acestora nu ar fi reînnoite de către companie, rata şomajului ar ajunge în comună la peste 74%”, a mai spus acesta.
Douăzeci dintre mineri au decis chiar să ocupe galeria Cătălina-Monuleşti, în semn de protest faţă de decizia politicienilor de a respinge proiectul privitor la Roşia Montana.