Baia Mare, Satu Mare şi Iaşi au rămas cele trei finaliste pentru titlul de Capitala Tineretului din România. Oraşul câştigător urmează să fie anunţat în noiembrie.

Doar trei municipii au mai rămas în competiţia pentru titlul de Capitală a Tineretului din România. În total, şapte oraşe şi-au depus candidaturile. Este vorba despre Alba Iulia, Baia Mare, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Satu Mare şi Suceava.

În urma evaluării formei simplificate a candidaturilor de către un juriu independent, proiectele depuse de Baia Mare, Iaşi şi Satu Mare au fost alese pentru a merge mai departe în fianlăMunicipalităţile acestor oraşe, în parteneriat cu sectorul local de tineret, trebuie să depună până pe 15 octombrie un dosar detaliat în care să dezvolte conceptele propuse în prima rundă.

Municipiul Baia Mare s-a prezentat cu proiectul denumit #UTurn, un concept care îşi propune să testeze de-a lungul unui an un program menit să creeze oportunităţi atractive pentru tineri, astfel încât aceştia să fie activi şi determinaţi  să rămână şi să se implice în comunitate. Programul va beneficia de sprijinul autorităţilor locale, organizaţiilor neguvernamentale de tineret, grupurilor informale de tineri, instituţiilor şi mediului de afaceri.

Conceptul ”CONNECT TO SATU MARE are ca focus conectarea şi reconectarea tinerilor la dezvoltarea oraşului, prin încurajarea participării active a tinerilor în comunitatea locală, aceştia având atât rolul de beneficiar, cât şi pe cel de facilitator.

Municipiul Iaşi propune conceptul “IS ON”, care descrie starea pe care programul „Iaşi Capitala Tineretului din România” intenţionează să o inducă tinerilor din oraş. Acest imbold se bazează pe trei acţiuni complementare menite să culeagă idei din comunitate, să creeze condiţii optime şi să se asigure de finalitatea iniţiativelor de dezvoltare urbană.

Juriul care evaluează proiectele propuse de către cele trei oraşe candidate este alcătuit din 24 de reprezentanţi ai sectorului neguvernamental de tineret, ai mediului privat, ai organizaţiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare şi ai unor instituţii publice.

Ediţia 2017 a programului se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, recunoaştere acordată în 2016 şi care confirmă valoarea conceptului şi succesul fazei pilot.

Primul oraş din România care a purtat acest titlu şi şi-a asumat pionieratul acestui program a fost Timişoara, în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, urmat de către Bacău, oraş desemnat în urma organizării unei competiţii şi care va deţine titlul de Capitala Tineretului din România până pe 1 mai 2018.

Desemnarea oraşului care va deveni în 2018 capitala tineretului se va face în luna noiembrie. Câştigătorul următoarei ediţii va primi şi un premiu de 50.000 de euro de la Banca Comercială Română.