Starea de alertă în România se va prelungi cu încă 30 de zile începând de sâmbătă, când vor intra în vigoare noi măsuri, în contextul valului 5 al pandemiei. Guvernul a adoptat joi hotărârea care include noile restricţii stabilite cu o zi în urmă de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Cea mai importantă măsură vizează obligativitatea purtării măştii de protecţie şi în aer liber, nemaifiind permise măştile din pânză sau plastic, ci doar cele de tip medical sau FFP2.

 

Guvernul a aprobat Hotărârea privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României, începând cu 8 ianuarie, precum şi măsurile care se aplică pe durata acesteia, în contextul valului 5 al pandemiei de COVID-9.

 

Actul normativ are la bază măsurile adoptate miercuri prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Magazinele şi restaurantele pot rămâne în continuare deschise până la ora 22.00.

 

Vor exista limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole sau evenimente sportive, în funcţie de rata de infectare din fiecare localitate. La incidenţă COVID sub 1 la mia de locuitori, majoritatea activităţilor vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidenţă peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.

 

Principalele modificări:

 • Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 8 ianuarie 2022
 • Purtarea măştii de tip medical sau FFP2 în toate spaţiile închise şi deschise. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” şi este un standard european pentru eficienţa măştii. Acest tip de mască filtrează cel puţin 94% din toţi aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2, precizează autorităţile.

Fac excepţie de la purtarea măştii de tip medical sau FFP2:

 • Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;
 • Persoanele care sunt singure în birou;
 • Prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
 • Reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
 • Vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare dintre celelalte persoane din public;
 • Persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activităţi sportive.

Alte reglementări:

 • Menţinerea măsurilor în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activităţi până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori;
 • Participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.
 • De la această regulă sunt exceptaţi operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
 • Aceşti operatori economici sunt restricţionaţi la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situaţia în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeaşi măsură se aplică şi în ceea ce priveşte activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro