În timp ce un general care a obţinut grade pe timp de pace se poate pensionat în 2017 cu un venit de 20.000 de lei pe lună, adevăraţii eroi ai ţării, care au luptat în Al Doilea Război Mondial câştigă mult mai puţin.

Potrivit Adevarul.ro, Gheorghe Constantin, în vârstă de 96 de ani, este general-locotenent de aviaţie cu trei stele. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a participat la 271 de misiuni de luptă, de vânătoare, de bombardament şi de cercetare.

După război, a fost primul comandant al Aeroportului „Mihail Kogălniceanu. A ieşit la pensie în 1951. Acum, are un venit lunar de 4.500 de lei.

Un alt erou al celuri de-Al Doilea Război Mondial este generalul de aviaţie Ion Dobran, în vârstă de 98 de ani. A participat la 340 de misiuni, a doborât 18 avioane inamice şi a fost doborât, la rândul său, de trei ori. După război, a fost persecutat de comunişti, fiind dat afară din casă şi obligat să muncească din greu în fabrică. Acum are o pensie sub 3.000 de lei, la care se mai adaugă indemnizaţii de la veterani şi de la decoraţie, potrivit Adevarul.ro.

O ordonanţă de urgenţă care modifică legea pensiilor militare a fost adoptată de Guvern. Pensiile militare vor fi plafonate şi nu mai pot depăşi salariul net al celui care trece în rezervă. Aşadar, dacă unui militar i-ar ieşi conform calculului o pensie mai mare decât leafă la momentul trecerii în rezervă, va fi coborâtă până la nivelul venitului din activitate.

În plus, pensiile militare vor fi indexate doar în raport cu inflaţia. În sistemul de apărare, sunt câteva zeci de pensii uriaşe. Conform ministrului apărării, în armata cel mai mare venit obţinut după trecerea în rezervă aparţine unui magistrat militar şi trece de 33 de mii de lei.