Persoanele vătămate în accidente de circulatie aşteaptă luni sau ani până intră în posesia compensaţiilor, după 4 - 5 ani de procese, din cauza unor hotărâri judecătoreşti ce resping executarea unor decizii definitive ale instanţelor, motivarea acestor magistraţi fiind că persoanele prejudiciate îşi pot valorifica dreptul de despăgubire exclusiv după regulile Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA), a anunţat joi Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC).

Aceste decizii au efecte nocive pentru victimelor accidentelor, în contextul în care procedura executării silite nu este recunoscută de legea de organizare şi funcţionare a FGA, potrivit AVAC.

”Cu alte cuvinte, persoanele vătămate din accidente de circulatie, după 4 - 5 ani de procese, mai aşteaptă încă luni sau ani până intră în posesia banilor ce reprezintă compensarea traumelor suferite întrucât sunt obligate să se supună unor noi reguli, altele decât cele procesuale şi în contradicţie cu acestea, şi implicit să ”stea la coadă” pentru desăvârşirea valorificării dreptului la viaţă”, a declarat preşedintele AVAC, Cătălin Codescu, în cadrul comunicatului.

Asociaţia consideră că organismul de garantare a contractelor de asigurare încheiate de asiguratori care au intrat în faliment (FGA) are obligaţia de a despăgubi persoanele prejudiciate, dacă sunt depuse documentele justificative privind prejudiciul şi dacă există bani în contul fondului. În plus, termenul de plată în cazul poliţelor RCA este de 10 zile de la finalizarea dosarului.

”Atunci când documentele ce atestă despăgubirea sunt hotărâri judecătoreşti definitive, orice activitate de analiză suplimentară a acestui organism în raport cu evenimentul ce a generat despăgubirea sunt inutile şi ilegale. Atragem atenţia că orice demers procesual prin care se încalcă dreptul la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil reprezintă o încălcare gravă a art. 6 pct.1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”, se arată în comunicat.

AVAC avertizează că statul român, într-un eventual proces la CEDO, ar fi declarat vinovat şi ar trebui să plătească despăgubirile stabilite de Curtea de la Strasbourg.

”Ne întrebăm dacă, în propunerile de modificare a legilor justiţiei, domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, are în vedere şi astfel de aspecte deosebit de importante cu impact major atât asupra calităţii actului de justiţie, cât şi financiar negativ în raport cu bugetul statului”, a spus Codescu, în cadrul comunicatului.