O primărie locală va demara o amplă campanie pentru combaterea cerşetoriei pe teritoriul municipiului.

Primăria municipiului Sfântu Gheorghe din judeţul Covasna va propune măsuri drastice împotriva celor care încurajează acest fenomen, inclusiv decăderea din drepturi a părinţilor care îşi trimit copiii la cerşit, a anunţat, joi, primarul Antal Arpad, potrivit Agerpres.ro.

"Am solicitat Poliţiei Locale să identifice pe de o parte copiii care cerşesc, iar pe de altă parte, părinţii care îşi trimit copiii la cerşit şi vom cere organelor abilitate să declanşeze procedura de ridicare a drepturilor părinteşti în cazul acestora. Înţelegem şi partea socială a fenomenului, de aceea încercăm ca, paralel cu aceste acţiuni, să le oferim locuri de muncă sezoniere acelor părinţi care vor să muncească. Încercăm să le oferim diferite tipuri de activităţi care nu necesită o pregătire profesională extraordinară, de exemplu să cosească sau să cureţe albia pârâului", a declarat primarul Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a făcut un apel către cetăţeni să sprijine eforturile autorităţilor locale şi să nu mai încurajeze cerşetoria prin oferirea de bani sau bunuri.

"Nu cred că este normal să tolerăm acest fenomen (...) Am mai spus şi repet, acest fenomen nu ar exista dacă noi nu am da bani celor care cerşesc (...) Adresez cetăţenilor rugămintea să fie parteneri în acest proiect, pentru că singuri nu vom reuşi (...) Rugăm cetăţenii să semnaleze Poliţiei Locale, la telverde, care funcţionează gratuit 24 de ore din 24, dacă observă cerşetori şi îi rugăm să nu mai dea bani cerşetorilor, pentru că aşa îi încurajăm şi nu îi ajutăm, nu este un ajutor real pentru ei (...) Nu ne putem aştepta ca de pe o zi pe alta să dispară acest fenomen, dar trebuie să intervenim cu măsuri mai drastice", a mai spus Antal Arpad.

Şeful Poliţiei Locale, Hadnagy Istvan a declarat că cerşetorii au invadat în mod deosebit zona centrală a oraşului, unde există terase, precum şi magazinele mari, care sunt frecventate de mulţi clienţi.

"O să intensificăm patrulările în aceste zone, mai ales în zona parcului central, şi sperăm că o să avem efectul dorit (...) Copiii care vor fi prinşi la cerşit vor fi predaţi Centrului de primire în regim de urgenţă a minorilor, iar ulterior vom documenta aceste cazuri şi vom lua măsuri împotriva părinţilor", a spus şeful Poliţiei Locale.

Conform acestuia, pe străzile din Sfântu Gheorghe cerşesc nu doar localnici, ci şi persoane din localităţile învecinate, care vin în oraş să vândă ciuperci şi plante medicinale, în special din satul Hetea, unde există o comunitate mare de romi.