Peste 5.300 de minori nu au putut ieşi din ţară, în cursul anului 2016, întrucât nu deţineau documente de călătorie valabile, iar în contextul începerii vacanţei de vară poliţiştii de frontieră fac precizări în privinţa condiţiilor în care pot fi scoşi din ţară minorii.
Având in vedere că se apropie vacanţa de vară, iar în această perioadă mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării, Poliţia de Frontieră Română reaminteşte condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate.
”În cursul anului trecut, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria a peste 5.360 de cetăţeni români minori ca urmare a faptului că părinţii/însoţitorii nu deţineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul în condiţii legale”, precizează Poliţia de Frontieră.
Astfel, din cazuistica înregistrată, s-a constatat că celor mai mulţi cetăţeni români minori nu li s-a permis ieşirea din ţară pentru că nu aveau documente de călătorie valabile, părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială sau însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, ori nu au prezentat cazierul judiciar.
Conform legii, minorii pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil - paşaport sau carte de identitate pentru minorii peste 14 ani - numai dacă sunt însoţiţi de o persoană majoră şi cu acordul părinţilor.
În cazul în care copilul călătoreşte doar cu unul dintre părinţi, acesta trebuie să prezinte o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, dovada decesului celuilalt părinte.
În cazul părinţilor divorţaţi, chiar dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, însă cei doi părinţi exercită în comun autoritatea părintească, acesta trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.
În cazul în care minorul este însoţit de o altă persoană, inclusiv bunicii, ieşirea din ţară se poate face doar dacă există acordul ambilor părinţi sau al reprezentantului legal.
Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi extrasul de cazier judiciar.
”Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane. Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declaraţie notarială care are forma şi conţinutul stabilite de lege”, mai precizează Poliţia de Frontieră.
Începând cu data de 06.10.2016, valabilitatea declaraţiei date de către părinte/părinţi/reprezentantul legal pentru ieşirea din România a unui cetăţean român minor poate fi de maximum trei ani, iar din conţinutul ei se elimină obligativitatea menţionării scopului deplasării şi a rutei.
Peste 5.300 de minori nu au putut ieşi din ţară în 2016 pentru că nu aveau documente de călătorie valabile
14 iunie 2017

Din aceeaşi categorie:
INS: Populaţia României în scădere
(12 august 2013)
60 vizualizări
Elevi programatori din România au obţinut 40% dintre premiile unui concurs organizat în Irlanda
(22 iunie 2017)
114 vizualizări
Începând de vineri, la trecerea frontierelor din ţările UE vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale
(12 august 2021)
31 vizualizări
Un senator propune reducerea programului de lucru la şase ore şi majorarea salariului minim
(17 octombrie 2015)
450 vizualizări
Sancţiuni pentru elevi în noul Regulament Şcolar: exmatriculări şi note scăzute la purtare
(22 ianuarie 2015)
11971 vizualizări
Legea prin care deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane beneficiază de zile reduse din pedeapsă, promulgată de Iohannis
(15 iulie 2017)
124 vizualizări
200 milioane de lei pentru un acoperiş la Arena Naţională neavizat de ISU
(17 ianuarie 2016)
257 vizualizări
INS: Românii dau pe mâncare aproape jumătate din banii câştigaţi
(28 noiembrie 2014)
67 vizualizări
1.256 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, in Romania!
(26 august 2020)
53 vizualizări
Structura anului şcolar 2020-2021 a fost publicată în Monitorul Oficial: Şcoala începe pe 14 septembrie 2020, iar în semestrul II sunt două vacanţe de Paşte
(7 februarie 2020)
60 vizualizări
Cei care caută în gunoaie vor fi declaraţi hoţi în două oraşe din România
(22 octombrie 2015)
303 vizualizări
Informare meteorologică de vreme severă începând de vineri noapte - intensificări ale vântului şi ninsori viscolite la munte
(22 decembrie 2017)
628 vizualizări
Cum ne comportăm la slujba de Înviere
(30 aprilie 2016)
213 vizualizări
Bacteria E.coli, descoperită în lapte, brânză, caşcaval, mici, carne de vită, carne de porc, cârnaţi, şniţele şi hamburgeri
(17 ianuarie 2017)
460 vizualizări
Metodele prin care poliţia îi prinde pe şoferii care stau cu mâna pe telefon
(22 octombrie 2019)
136 vizualizări
48 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977! Cântăreaţa Doina Badea a murit, atunci, împreună cu toată familia / Nu i-a fost niciodată găsit trupul!
(4 martie 2025)
847 vizualizări
Cazul Piatra Neamţ se repetă: Incendiu la Spitalul CFR din Cluj Napoca
(22 noiembrie 2020)
477 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole