Peste patru mii de militari din nouă state, având aproximativ cinci sute de mijloace tehnice, participă în această perioadă, la Cincu, judeţul Braşov, la cel mai mare exerciţiu NATO din 2017 - Noble Jump 2017. Primii care au sosit în baza de antrenament sunt britanicii, iar vineri seară au ajuns pe Aeroportul Sibiu 50 de militari din Norvegia care se îndreaptă şi ei către poligon.

Avionul militar care a transportat contingentul norvegian ce ia parte la Noble Jump 2017 a aterizat, vineri, după ora 20.00, pe Aeroportul Sibiu, iar militarii au început descărcarea echipamentului cu care vor participa la antrenament.

Contingentul norvegian este format din aproximativ 50 de militari, specializaţi în supraveghere, identificare şi selectare a ţintelor, având rolul de a localiza sistemele de armament inamice şi de a coordona atacurile la ţintă. Norvegienii au sosit în România cu 15 vehicule militare şi echipamente tehnico-tactice care au fost încărcate în camioane cu care vor fi transportate către Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din localitatea Cincu, judeţul Braşov. Convoiul militar va fi însoţit de echipaje de Poliţie Rutieră.

Şeful de stat major al exerciţiului „Noble Jump 2017”, colonelul Simon Lawrence, care a însoţit contingentul norvegian, a declarat, pe Aeroportul Sibiu, că acesta este cel mai mare exerciţiu NATO din 2017. Planul exerciţiului a fost stabilit la summit-ul din 2014, din Ţara Galilor. În cadrul aceluiaşi summit s-a decis înfiinţarea pe teritoriul României a două comandamente: Unitatea de Integrare a Forţelor NATO şi Comandamentul Multinaţional de Divizie.

"Sunt peste două mii de militari din afara României şi peste două mii de militari români, cu cinci sute de mijloace tehnice, din nouă ţări diferite care vor ajunge la Cincu. Suntem aici pentru a demonstrat capabilitatea de a disloca rapid forţe de luptă într-un anumit punct”, a declarat col. Simon Lawrence.

Noble Jump 2017 este un exerciţiu cu termen scurt de notificare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli. Exerciţiul va testa capacităţile operaţionale ale elementelor Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) şi nivelul de implementare a Planului de Acţiune pentru Creşterea Capacităţii de Reacţie a Alianţei (Readiness Action Plan - RAP), în Bulgaria şi România.

Exerciţiul se desfăşoară în perioada 26 mai - 16 iunie şi va utiliza în jur de 500 de mijloace tehnice.

Cea mai mare parte a trupelor străine vor sosi din unităţi din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia şi Spania.