Proiectul Legii salarizării intră, luni, în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor, care este for decizional în această speţă, membrii Comisiei de buget urmând să dea, de la ora 14.00, aviz proiectului, Comisia de muncă fiind raportoare.
Luni se încheie perioada în care deputaţii puteau depune amendamente, raportul urmând a fi dat până pe 6 iunie.
Comisia pentru muncă va da raportul, în timp ce Comisia pentru buget şi cea juridică vor fi sesizate pentru avizare.
Proiectul a stârnit o serie de critici din partea opoziţiei, care a solicitat de două ori ca ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, să fie invitat la „Ora Guvernului”, pentru a da explicaţii cu privire la sustenabilitatea implementării Legii salarizării, cererea fiind respinsă de membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.
Liderul deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu, a argumentat că proiectul Legii salarizării este o iniţiativă parlamentară, care nu e asumată de Guvern, iar ministrul nu este nevoit să ştie „cât de sustenabilă este sau nu”.
„Fiind o iniţiativă parlamentară, după ce va fi aprobată această lege, suntem de acord ca domnul Ministru să vină şi să răspundă plenului Parlamentului, legea aprobată de către Parlament dacă este sustenabilă sau nu. Este un nonsens solicitarea Partidului Naţional Liberal şi un pic împotriva firii normale a lucrurilor”, a argumentat deputatul PSD, potrivit stenogramei şedinţei Biroului Permanent de marţi.
Deputatul PMP Eugen Tomac a spus, la rândul său, că Legea salarizării vizează şi bugetul ţării, motiv pentru care este „esenţial” să se primească un răspuns din partea ministrului de Finanţe.
Şi deputatul PNL Victor Paul Dobre a intervenit în discuţie pentru a afirma că este foarte important ca Viorel Ştefan să se pronunţe pe Legea salarizării, înainte de a fi votată de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
„Vom fi în situaţia în care, şi văd aici o cerere ca să dezbatem în procedură de urgenţă legea salarizării. Păi ca să luăm o decizie pe legea salarizării, cred că este foarte important ca domnul ministru de Finanţe să ne spună dacă poate susţine o anvelopă salarială de 32 de miliarde de lei. Este cifra avansată de Guvern”, a subliniat viceliderul deputaţilor PNL.
Plenul Senatului a aprobat, săptămâna trecută, Legea salarizării, cu 85 de voturi ”pentru”, 10 voturi ”împotrivă” şi 12 abţineri. Plenul Senatului a aprobat legea salarizării fără a admite niciunul dintre amendamentele respinse de Comisia de muncă.
Proiectul a fost dezbătut doar trei zile în comisie la Senat şi este de aşteptat ca şi la Camera Deputaţilor să treacă rapid.