Premierul Sorin Grindeanu a anunţat că va trimite o delegaţie în Italia, pentru a cerceta situaţia românilor aflaţi la muncă în regiunile sudice Calabria şi Sicilia.

Delegaţia va fi compusă din reprezentanţi ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, printre care ministrul Andreea Păstîrnac, şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Un reportaj publicat de The Guardian a scos la iveală situaţia dramatică în care trăiesc mii de români în sudul Italiei. Unele femei din România sunt supuse la hărţuiri sexuale, însă autorităţile locale din Ragusa susţin că sunt cazuri izolate.

În Campania, Calabria, Sicilia, Puglia, Basilicata, zone cu un potenţial de risc ridicat în ceea ce priveşte respectarea drepturilor lucrătorilor în sectorul agricol, sunt prezenţi peste 50.000 de români. Nouă din zece muncesc la negru.

Aproximativ 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc şi muncesc în condiţii de sclavie în fermele din regiunea Ragusa, se mai arată în cotidianul britanic.

”Aceste femei muncesc ca nişte sclave pe plantaţie şi ştim că ele sunt şantajate să întreţină relaţii sexuale cu proprietarii fermelor sau ai serelor, prin subjugarea lor psihologică”, afirmă comandantul carabinierilor din Sicilia, Guido Volpe.

Cu toate că româncele reprezintă numai 4% din populaţia feminină a provinciei Ragusa, statistica arată că lor le revin 20% din avorturile înregistrate.

Membrii delegaţiei Guvernului României vor avea întrevederi atât cu oficialităţile locale, cât şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora.