Subvenţia alocată de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor înregistrează o creştere de la 83 de lei la 201 lei pe student bugetat, pe lună, începând cu semestrul II al anului universitar 2016-2017, ceea ce reprezintă o creştere a bugetului, la capitolul asistenţă socială, cu 300 de milioane de lei faţă de sumele alocate anul trecut în acest scop, anunţă MEN.
Ministerul Educaţiei Naţionale a explicat, luni, că majorarea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor de la 83 de lei la 201 lei pentru fiecare student bugetat, pe lună, a condus la o creştere a bugetului, la capitolul asistenţă socială, cu 300 de milioane de lei faţă de sumele alocate anul trecut în acest scop.
Bursele se acordă pe perioada derulării tuturor activităţilor didactice, iar numărul beneficiarilor depăşeşte 150.000 de studenţi, arată MEN.
Condiţiile de eligibilitate pentru a intra în posesia burselor, precum şi sumele repartizate în funcţie de fiecare tip de bursă (performanţă, merit, studiu, socială) sunt stabilite de senatele universitare, în conformitate cu prevederile Legii Educaţiei şi cu regulamentele proprii.
Începând cu 1 februarie, potrivit unei hotărâri de Guvern, studenţii români şi străini din învăţământul universitar cu frecvenţă - licenţă, master, doctorat - au gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanţă sau de rutele călătoriilor, mai spune Ministerul Educaţiei.
De această măsură beneficiază 464.273 de studenţi, indiferent de vârstă, cu condiţia să fie înmatriculaţi în instituţii de învăţământ superior acreditate sau autorizate provizoriu.
Potrivit ministerului, eliberarea legitimaţiilor gratuite de călătorie, cât şi a abonamentelor lunare gratuite se face astfel: până la începerea anului universitar 2017/2018, în baza legitimaţiei de student pentru reducere la transport, respectiv a unui act de identitate (carte de identitate sau paşaport); după începerea anului universitar 2017/2018, în baza legitimaţiei de student pentru reducere/gratuitate la transport, cât şi a unui act de identitate respectiv carte de identitate sau paşaport; până la începerea anului universitar 2017/2018, pentru studenţii care nu au beneficiat de legitimaţia de student pentru reducere/gratuitate la transport, pe baza unei adeverinţe eliberate de instituţia de învăţământ superior la care sunt înmatriculaţi.
De asemenea, elevii din învăţământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50 la sută pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.
În ceea ce priveşte transportul cu metroul pentru studenţi, s-a decis diversificarea ofertei tarifare, aceasta incluzând, pe lângă abonamentul lunar cu reducere 50 la sută, în primă fază, şi restul de titluri de transport: două călătorii, 10 călătorii, abonament săptămânal, abonament de o zi, cu reducere 50 de la sută, în faza a II-a, mai exact începând cu 1 iulie 2018, potrivit MEN.
Studenţii orfani sau studenţii proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul pe tot parcursul anului universitar. Pe perioada valabilităţii abonamentului lunar, studenţii nu mai pot beneficia de reducere la alte titluri de călătorie cu metroul.
Suma alocată bugetului Ministerului Transporturilor pentru decontarea facilităţilor la transportul pe calea ferată şi cu metroul a elevilor şi studenţilor este de 200 de milioane de lei, arată Ministerul Educaţiei.
Creşterea burselor pentru studenţi a mărit bugetul asistenţei sociale cu 300 de milioane de lei
7 februarie 2017
- citeşte totul despre:
- minister,
- educatie,
- burse,
- studenti,
- semestru,
- buget,
- asistenta sociala,
- feroviar,
- trenuri
(76 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Autorităţile anunţă că au identificat în România trei cazuri ale mutaţiei ce “pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale”
(6 mai 2021)
68 vizualizări
Tătaru: Mâine vom semna un ordin de ministru în care tot pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile
(23 iunie 2020)
583 vizualizări
Încep evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a
(17 mai 2015)
305 vizualizări
Cutremur în România. Seismul s-a produs la 110 kilometri adâncime
(28 octombrie 2019)
83 vizualizări
Cine plăteşte pentru umilirea liceenilor de la Bolintineanu?
(8 iulie 2013 - Cristina IANCU)
109 vizualizări
Sfinxul, vandalizat de turişti! Monumentul naturii, împrejmuit cu un cordon!
(21 octombrie 2019)
38 vizualizări
Adio,Majestate! Regele Mihai înmormântat la Curtea de Argeş FOTO
(16 decembrie 2017)
625 vizualizări
Un român a fost rănit în atentatul terorist de la Barcelona
(18 august 2017)
183 vizualizări
Mureş. Carambol pe DN15, Târgu Mureş-Turda, la Sânpaul, între 21 de autoturisme.
(15 noiembrie 2021)
27 vizualizări
Ramona Mănescu îi ameninţă cu demiterea pe managerii de la CFR
(15 decembrie 2013)
137 vizualizări
Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica
(7 ianuarie 2015)
62 vizualizări
262 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 in Romania
(30 aprilie 2020)
211 vizualizări
Potârcă, de la preşedinţie spre temniţă
(28 iunie 2013)
87 vizualizări
Curtea Constituţională: Dispozitiile legislative privind tentativa de abuz în serviciu, neconstituţionale
(23 iunie 2017)
142 vizualizări
Un oraş din România are nevoie de votul tău! Poate primi finanţare pentru un proiect superb
(6 august 2015)
309 vizualizări
Guvernul vrea învăţământ obligatoriu de la 3 ani
(23 august 2014)
183 vizualizări
Vremea se schimba radical: Informare meteo de furtuni valabila pentru toata tara
(13 august 2019)
192 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole