Subvenţia alocată de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor înregistrează o creştere de la 83 de lei la 201 lei pe student bugetat, pe lună, începând cu semestrul II al anului universitar 2016-2017, ceea ce reprezintă o creştere a bugetului, la capitolul asistenţă socială, cu 300 de milioane de lei faţă de sumele alocate anul trecut în acest scop, anunţă MEN.

Ministerul Educaţiei Naţionale a explicat, luni, că majorarea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor de la 83 de lei la 201 lei pentru fiecare student bugetat, pe lună, a condus la o creştere a bugetului, la capitolul asistenţă socială, cu 300 de milioane de lei faţă de sumele alocate anul trecut în acest scop.

Bursele se acordă pe perioada derulării tuturor activităţilor didactice, iar numărul beneficiarilor depăşeşte 150.000 de studenţi, arată MEN.

Condiţiile de eligibilitate pentru a intra în posesia burselor, precum şi sumele repartizate în funcţie de fiecare tip de bursă (performanţă, merit, studiu, socială) sunt stabilite de senatele universitare, în conformitate cu prevederile Legii Educaţiei şi cu regulamentele proprii.

Începând cu 1 februarie, potrivit unei hotărâri de Guvern, studenţii români şi străini din învăţământul universitar cu frecvenţă - licenţă, master, doctorat - au gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanţă sau de rutele călătoriilor, mai spune Ministerul Educaţiei.

De această măsură beneficiază 464.273 de studenţi, indiferent de vârstă, cu condiţia să fie înmatriculaţi în instituţii de învăţământ superior acreditate sau autorizate provizoriu.

Potrivit ministerului, eliberarea legitimaţiilor gratuite de călătorie, cât şi a abonamentelor lunare gratuite se face astfel: până la începerea anului universitar 2017/2018, în baza legitimaţiei de student pentru reducere la transport, respectiv a unui act de identitate (carte de identitate sau paşaport); după începerea anului universitar 2017/2018, în baza legitimaţiei de student pentru reducere/gratuitate la transport, cât şi a unui act de identitate respectiv carte de identitate sau paşaport; până la începerea anului universitar 2017/2018, pentru studenţii care nu au beneficiat de legitimaţia de student pentru reducere/gratuitate la transport, pe baza unei adeverinţe eliberate de instituţia de învăţământ superior la care sunt înmatriculaţi.

De asemenea, elevii din învăţământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50 la sută pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

În ceea ce priveşte transportul cu metroul pentru studenţi, s-a decis diversificarea ofertei tarifare, aceasta incluzând, pe lângă abonamentul lunar cu reducere 50 la sută, în primă fază, şi restul de titluri de transport:  două călătorii, 10 călătorii, abonament săptămânal, abonament de o  zi, cu reducere 50 de la sută, în faza a II-a, mai exact începând cu 1 iulie 2018, potrivit MEN.

Studenţii orfani sau studenţii proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul pe tot parcursul anului universitar. Pe perioada valabilităţii abonamentului lunar, studenţii nu mai pot beneficia de reducere la alte titluri de călătorie cu metroul.

Suma alocată bugetului Ministerului Transporturilor pentru decontarea facilităţilor la transportul pe calea ferată şi cu metroul a elevilor şi studenţilor este de 200 de milioane de lei, arată Ministerul Educaţiei.