Statul român s-a gândit şi la proprietarii de maşini mai vechi de 15 ani care nu au însă bani pentru a-şi achiziţiona un autoturism nou. Astfel, suma pe care proprietarii de maşini vechi o vor obţine de pe urma casării autoturismului mai vechi de 15 ani va creşte considerabil. Ca model, ministerul Mediului s-a inspirat din legislaţia care funcţionează de ani buni deja într-o localitate din România.

 

Câţi bani îţi dă statul dacă duci o maşină veche la fier vechi

Românii care decid să-şi caseze maşinile mai vechi de 15 ani nu vor mai fi obligaţi să folosească voucherul primit pentru a-şi achiziţiona un autoturism nou. Proprietarii rablelor vor putea folosi de-acum sumele primite aşa cum doresc ei. Astfel, România vrea să scoată de pe străzi cele 250.000 de rable promise de Guvern către UE prin PNRR.

 

Astfel, autorităţile din România vor introduce un nou program de susţinere a celor care vor să scape de rable. Mai exact, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), în parteneriat cu autorităţile locale, vor plăti pentru trimiterea la fier vechi a acestor maşini prin intermediul unui program complementar Rabla, o sumă de bani, care poate fi folosită după bunul plac al proprietarului. Singura condiţie impusă de autorităţi pentru obşinerea banilor este să fii proprietarul unei maşini mai vechi de 15 ani.

 

Dar câţi bani vor primi proprietarii: Ei bine, suma recomandată de AFM este de 3.000 de lei, însă aceasta poate creşte sau scădea în funcţie de posibilităţile admninistraţiilor locale. AFM şi Ministerul Mediului încă mai lucrează la acest proiect, care va fi prezentat în viitorul foarte apropiat.

 

„Noi vom acoperi 1.500 de lei din această sumă, restul e responsabilitatea autorităţilor locale, dar acestea pot decide să ofere şi alte lucruri în schimbul maşinii. Biciclete, trotinete electrice, depinde de ei”, explică pentru Economedia.ro, Lorand Fulop, şeful AFM.

 

Guvernul încearcă astfel să-şi ţină promisiunea făcută Uniunii Europene de a scoat de pe  străzi 250.000 de maşini vechi. Pentru acest program, Ministerul Mediului s-a inspirat din strategia oraşului Sfântu Gheorghe, primul care s-a gândit la această formă de premiere a celor care vor să renunţe la maşinile mai vechi de 15 ani.

 

În prezent, românii care îşi casează maşinile vechi primesc suma de 1500 de lei, însă autorităţile cred că aceştia ar trebui stimulaţi cu o sumă mai mare de bani, în funcţie şi de fondurile administraţiilor locale.

 

 

 

 

Sursa: www.impact.ro