În România, birocraţia ţine departe de căldura unei familii mii de copii din centrele de ocrotire. Din cauza procedurilor greoaie, adopţiile pot dura şi câţiva ani, aşa că puţine sunt cuplurile care se încumetă să facă acest pas. Aproape 60.000 de minori se află în grija statului, după ce au fost abandonaţi de părinţii naturali. Dintre ei, doar 550 au fost adoptaţi anul trecut.

Potrivit legii, părinţii care vor să adopte trebuie să depună o cerere la Direcţia pentru Protecţia Copilului. Răspunsul ar trebui să vină în cel mult patru luni, timp în care specialiştii verifică dacă solicitanţii îndeplinesc toate condiţiile.

Este eliberat un atestat, după care viitorii părinţi intră într-o perioadă de probă: trei luni au în grijă copilul şi sunt vizitaţi des de angajaţi ai Direcţiei. Abia după aceea începe însă greul. Viitorii părinţi trebuie să ceară în instanţă tutela copilului, iar cazul nu este considerat închis până nu îşi dau acceptul chiar şi rudele de gradul al IV-lea ale copilului.

Condiţii pentru adopţie:

a) personalitatea şi starea sănătăţii adoptatorului sau familiei adoptatoare, viaţa familială, condiţiile de locuit, aptitudinea de creştere şi educare a unui copil;

b) situaţia economică a persoanei/familiei;

c) motivele pentru care adoptatorul sau familia adoptatoare doreşte să adopte;

d) motivele pentru care, în cazul în care numai unul dintre cei 2 soţi solicită să adopte un copil, celălalt soţ nu se asociază la cerere;

e) impedimente de orice natură relevante pentru capacitatea de a adopta

Sursa: Legea 273/ 20

Specialiştii spun că adopţia copilului abandonat trebuie să se facă la vârste cât mai fragede, pentru ca impactul psihologic să fie cât mai mic. „Abandonul este ceva grav, dar dacă nici nu se întâmplă imediat adopţia, să intre într-un cămin, atunci ramâne cu sechele pe toată viaţa”, spune psihologul Elisabeta Balla.

Procedura greoaie de adopţie descurajează, însă, părinţii. Din această cauză, numărul copiilor care îşi găsesc un nou cămin este foarte mic.

Anul trecut, mai mulţi parlamentari au cerut reducerea termenelor pentru adopţii şi acordarea unui concediu plătit timp de un an pentru cei care vor să înfieze. Măsurile au fost respinse însă de Guvern.

Durata adopţiei:

- analiza dosarului depus la DGASPC - maxim 4 luni

- identificarea copilului - maxim 3 luni

- perioada de probă a părinţilor - 3 luni

- procesul în instanţă - de la câteva luni la câţiva ani

Sursa: DGASPC