Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate nu funcţionează, luni, din cauza unor probleme tehnice, până la remedierea defecţiunii, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale putând fi eliberate în regim off-line, a anunţat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Problemele tehnice au dus la întreruperea sistemului informatic începând de la ora 11.00.

Oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au precizat că, până la termenul de raportare a activităţii lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate, preşedintele CNAS va emite un ordin, în baza prevederilor legale, privind transmiterea şi validarea serviciilor acordate în această perioadă.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a atribuit, la sfârşitul anului trecut, companiei Teamnet contractual pentru mentenanţa Platformei Informatice a Asigurările de Sănătate, pentru 8,95 milioane de lei (1,98 milioane euro). Atribuirea a avut loc la două luni după ce Teamnet a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei.

În luna noiembrie, CNAS a atribuit Teamnet contractul pentru mentenanţa sistemului informatic aferent sistemului cardului de sănătate, valoarea finală a acestuia fiind de 17,7 milioane de lei (3,9 milioane euro).

Teamnet International, firmă deţinută de Sebastian Ghiţă până în 2012, a câştigat în luna iunie 2016 licitaţia pentru mentenanţa şi suportul tehnic al sistemului informatic al Cardului Naţional de Asigurări de Sănătate şi pentru Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate.

Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate a fost nefuncţional în repetate rânduri, pentru perioade care au ajuns şi până la 72 de ore, din cauza unor probleme tehnice de comunicaţie între unele componente ale sistemului.

În perioada în care sistemul a fost nefuncţional, serviciile medicale şi farmaceutice au funcţionat în regim off-line.