Amendă de 2.900 de lei pe loc şi suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de trei luni. Ce greşeală trebuie să evite toţi şoferii dacă nu vor să rămână pietoni şi să plătească şi această amendă destul de consistentă. Noul Cod Rutier a intrat în vigoare la începutul acestui an, la data de 27 februarie, şi prevede o serie de modificări în ce priveşte circulaţia rutieră pe drumurile publice.

 

Amendă de 2.900 de lei pe loc şi suspendarea permisului pentru 3 luni

În noul Cod Rutier este prevăzută şi greşeala la care facem acum referire, şi anume, una care îi vizează pe şoferii care circulă nejustificat pe banda de urgenţă a autostrăzilor. Amenzile pentru această greşeală pot ajunge până la suma de 2.900 de lei, însă nu va fi doar atât, ci şi suspendarea dreptului acestora de a mai conduce pe o perioadă de 90 de zile.

 

Totodată, şoferii care merg pe contrasens, întorc sau merg cu spatele pe autostrăzi pot rămâne şi ei pietoni pentru o perioadă chiar mai mare, respectiv de 120 de zile. La fel se întâmplă şi în cazul şoferilor care traversează calea ferată fără să se asigure sau care depăşesc limita de viteză legală cu mai mult de 70 de kilometri la oră.

 

Codul Rutier din 2022 prevede o pedeapsă mai aspră şi în caz de depăşire neregulamentară. Amenda în acest caz poate ajunge la 1160 de lei, iar permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile, faţă de 30 de zile, cum era până în 2022. Sancţiunile sunt mai aspre, evident, în cazul unui accident: 2900 de lei amendă şi 90 de zile fără permis.

 

Modificările din noul Cod Rutier

Amintim că noul Cod Rutier, care a intrat în vigoare la data de 27 februarie 2022, prevede o serie de modificări în circulaţia rutieră pe drumurile publice. Aceste modificări au menirea de a reduce evenimentele nedorite din trafic, precum accidentele rutiere, dar vizează şi adoptarea unui comportament mai puţin agresiv al şoferilor la volanul maşinii.

 

Şi dacă tot am amintit de comportamentul agresiv la volanul maşinii, şoferii care nu sunt temperaţi se pot alege cu sancţiuni dure. Un comportament agresiv la volan este explicat prin folosirea excesivă a claxonului sau a flash-urilor, prin schimbarea în forţă a benzilor de circulaţie, prin intimidarea altor participanţi la trafic şi prin ambalarea nejustificată a motorului.

 

Toate aceste acţiuni la volan le aduc şoferilor amenzi din clasa a II-a de sancţiuni, dar şi suspendarea permisului pentru 30 de zile. Iar dacă un accident cu pagube materiale a fost produs, amenzile intră deja intră în clasa a III-a de sancţiuni, respectiv suspendarea permisului pentru 90 de zile.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro