Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea în sectorul bugetar a fost adoptată de Guvern în şedinţa de miercuri.
Anunţul a fost făcut de către ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, care a spus că prin acest act normativ se încearcă rezolvarea şi corectarea unor inechităţi.
”Prin adoptarea acestei Ordonaţe de urgenţă încercăm să rezolvăm, să corectăm nişte inechităţi, nişte disfuncţii majore care s-au strâns ani de zile în sistemul public de salarizare, după o încercare ratată în 2010 de a avea o lege cadru care nu s-a aplicat niciodată, deşi ar fi putut să fie începută de ani de zile”, a declarat, miercuri la Palatul Victoria, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.
El a spus că prin această ordonanţă nu vor fi rezolvate "absolut toate problemele", dar că peste 650.000 de oameni din adminstraţia publică centrală vor beneficia de prevederile acesteia.
Potrivit ministrului Muncii, în Sănătate, pe lângă problemele, crizele "care apar una după alta şi care izvorăsc tot din trecut”, există disfuncţionalităţi majore în modul în care sunt salarizaţi angajaţii, fiind şi ”o penurie de personal” în condiţiile în care din ce în ce mai multe cadre medicale au părăsit ţara "în mod accelerat" în ultima perioadă.
”A fost necesar să venim aici cu o reaşezare a grilei, cu apropierea de principiile Legii cadru 284 şi cu rezolvarea disfuncţionalităţilor atât pe orizontală, la nivel sistemic în toată ţara, astfel încât, un medic cu o funcţie şi cu o vechime, indiferent unde ar fi în ţară, să aibă acelaşi salariu de bază şi pe verticală, ceea ce înseamnă aşezarea vechimilor ca să existe un anumit progres în carieră pe care un cadru medical poate să-l aibă”, a arătat ministrul Muncii.
În acelaşi timp, Pîslaru a spus că a fost introdusă în sistemul medical ideea de ”bonus de performanţă”, care de la începutul anului viitor va reprezenta 2% din masa salarială şi va putea să fie un stimulent adiţional pentru reformele pe care ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a început să le anunţe.
Pentru Educaţie, Pîslaru a arătat că OUG vine cu o grilă, la fel ca la Sănătate.
”În ciuda discuţiilor contradictorii pe care le-am cu acest sector, readuc aminte că problemele pe care le-am discutat cu colegii din învăţământ nu au fost pe fond. Noi venim cu o grilă ca la sănătate, cu accent pe zona de debutanţi, pe zona de funcţii auxiliare, cum ar fi informaticienii, care practic nu mai pot fi recrutaţi în sistemul de învăţământ (...) şi aşezăm, atât pentru sistemul universitar, preuniversitar specific auxiliar, lucrurile pe temeiul acesta al unei legi unitare, anulând o lege specială care a fost dată de la an la an începând cu 2011 - Legea 63. Aceasta crea un statut special famililei ocupaţionale din învăţământ”, a explicat Pîslaru.
În cazul personalului din aparatul propriu al ministerelor, eliminarea diferenţelor de salarizare se va face prin acordarea a 70% din nivelul de salarizare al Secretariatului General al Guvernului. În situaţia în care salariile de bază calculate la nivelul a 70% din nivelul de salarizare de la SGG sunt mai mici, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.
Întrebat despre modificările de salarizare din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, articol care potrivit unor lideri de sindicate apărea într-una dintre variantele de OUG pe care reprezentanţii Guvernului au discutat-o cu sindicatele şi care nu s-a mai regăsit şi în varianta finală a Ordonanţei, Pîslaru a spus că nu comentează ”zvonuri”.
”Dezaprob ferm zvonurile din ultima vreme. Noi am avut public doar două variante: cea de pe 17 mai, în care nu găsiţi niciun fel de referinţă nici la agenţii, nici la Preşedinţie şi a doua variantă, pe care o găsiţi astăzi pe site, varianta aprobată. Toate informaţiile care au plecat pe surse, aşa cum vă place să spuneţi, aceste informaţii nu au fost niciodată confirmate de Guvern. Nu au fost niciodată asumate de către Guvern”, a comentat ministrul Muncii.
Pîslaru declara, luni, că impactul bugetar al corecţiilor financiare pe care le va aduce Ordonanţa privind salarizarea bugetarilor va fi între 800 şi 900 de milioane de lei pentru ultimele patru luni ale acestui an, iar anul viitor, cu tot cu bonusuri de sănătate, acesta se va situa undeva între 2,5 - 2,6 miliarde de lei, actul normativ având o susţinere majoritară în cadrul Consiliului Naţional Tripartit..
El a precizat că prin includerea educaţiei ”ca famillie ocupaţională” de la 1 august 2016 cu 50% din grila pregătită pentru acest sector, jumătate din numărul total de persoane salarizate în sectorul public vor beneficia de corecţiile disfuncţionalităţilor existente în sistem.
Ministrul Muncii a arătat că principala nemulţumire a sindicatelor din educaţie, care au contestat ordonanţa, este legată de termenele de la care ar urma să fie aplicate corecţiile financiare, şi nu de principiile pe care le vizează ordonanţa privind salarizarea bugetarilor.
"Problema lor e legată de termen. Ei ar fi vrut ca, aşa cum există la sănătate o grilă care se aplică de la 1 august 2016, să existe şi la educaţie. Noi am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru”, a spus Pîslaru, precizând că ceea ce se face în sectorul de educaţie este să fie eliminată o lege specială dedicată sectorului.
El a subliniat că de la 1 august 2016 intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităţilor, ceea ce înseamnă încadrarea în aceeaşi unitate la aceeaşi funcţie şi aceeaşi vechime.
De asemenea, Pîslaru a mai spus că grila pe sănătate care presupune, în ansamblul său, o masă salarială undeva spre 15% referitor la bugetul aferent în acest moment intră în vigoare începând cu 1 august 2016, urmând ca sectorul de sănătate să mai beneficieze de acel bonus de performanţă de 2% de la 1 ianuarie 2017.
În ceea ce priveşte grila pe educaţie, Pîslaru a spus că a definit grila integrală într-un mod similar cu cea de pe sănătate, dar 50% din aceste creşteri intră în vigoare de 1 august 2016, iar majorarea ei la nivelul întreg care se regăseşte în grilă intră în vigoare în decembrie 2017.
Totodată, de la 1 ianuarie 2018 este luat în calcul şi bonusul de performanţă pentru educaţie similar cu cel de la sănătate, a mai precizat ministrul Muncii.